"Program i ideologiju nemamo i to je naš principijelni stav"

Najpopularniji naziv pod kojim je registrovano čak pet partija je "Protiv svih"
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2012. 11:44h

Poslije više od mjesec dana od stupanja na snagu novog zakona o partijama prema zvaničnim podacima Ministarstva pravde u Rusiji su registrovane 172 nove stranke.

Mnoge od njih nose veoma neobične nazive, a neke se čak i ponose time što nemaju program ili ideologiju.

Tako su se registrovale Partija ljubavi, Partija bez naziva, Internet stranka, Subtropska partija, Partija ljubitelja piva, Partija urbanih, Hipsterska stranka, Partija društvenih mreža, Ruska partija obrazovanih, Ruska partija 10 zapovijesti i druge.

Najpopularniji naziv pod kojim je registrovano čak pet partija je "Protiv svih", a jedan od najneobičnijih "Program i ideologiju nemamo i to je naš principijelni stav".

Liberalni zakon o političkim partijama koji je predložio tadašnji ruski predsjednik, a sada premijer Dmitrij Medvedev, omogućio je jednostavniju proceduru za registrovanje novih partija, prije svega, jer je njime predviđeno da je za osnivanje partije dovoljno 500 umjesto pređašnjih 40.000 članova.

Jedan od prvih zaključaka analitičara nakon što je zakon stupio na snagu bio je da će rusku političku scenu preplaviti nove partije i lideri, kao i da to može da predstavlja praktičan problem na predstojećim izborima, jer na glasački listić može da stane najviše 32 naziva.

Očigledno je da su oni bili u pravu, dok će o tome kako će taj problem biti rešen, odlučiti Centralna izborna komisija kada za to bude došlo vreme, a jedno od rešnja moglo bi da znači da će birači dobiti ponudu od nekoliko stranica.

Bonus video: