Ruski opozicionari 15 dana u zatvoru

Vlasti ne dozvoljavaju skupove izvan unaprijed odobrenih termina i mjesta za okupljanje, jer žele da spriječe stvaranje “protestnih kampova”
0 komentar(a)
Sergej Udaljcov, Foto: Reuters
Sergej Udaljcov, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.05.2012. 06:45h

Lideri ruske vanparlamentarne opozicije Andrej Navaljni i Sergej Udaljcov osuđeni su na po 15 dana zatvora zbog "odupiranja zakonitom nalogu policije", odnosno zbog opiranja privođenju.

Navaljni je negirao na suđenju da je pružao otpor policiji i tvrdi da je jutros priveden bez razloga dok je mirno išao ulicom i razgovarao sa građanima ne provocirajući nikoga i ne uzvikujući političke slogane.

Sud je, međutim, odbio njegove argumente, a istovetno je postupio i u slučaju Udaljcova, čiji advokat je najavio žalbu zbog "nezakonite i nerazumne" presude.

Oni su uhapšeni jutros oko šest sati u centru Moskve tokom "narodnih svečanosti", odnosno okupljanja opozicije, ali bez vidljivih obilježja i bez uzvikivanja političkih parola, jer za protestni skup nisu imali dozvolu gradskih vlasti. Njih dvojica su i ranije privođeni, ali su poslije plaćanja novčanih kazni poslije nekoliko časova puštani na slobodu.

Vlasti ne dozvoljavaju skupove izvan unaprijed odobrenih termina i mjesta za okupljanje, jer žele da spriječe stvaranje “protestnih kampova” koji bi se eventualno pretvorili u demonstracije bez vremenskog ograničenja.

Iako su antivladini protesti, koji su započeli u decembru 2011. izgubili masovnost i intenzitet, Navaljni i Udaljcov ne odustaju od organizovanja putem društvenih mreža, u čemu ih slijede stotine istomišljenika, uglavnom mladih.

Posljednji veliki miting opozicije koji je bio najavljen kao “marš miliona” okupio je u nedelju, 6. maja, dan uoči predsjedničke inauguracije Vladimira Putina između 5.000 i 10.000 demonstranata, a policija je privela oko 400 onih koji su željeli da nastave protest poslije njegovog završetka, a među njima i Udaljcova i Navaljnog.

Udaljcov je lider pokreta "Lijevi front", a Navaljni koji je stekao popularnost zahvaljujući pisanju blogova, pripadao je ranije partiji Pravedna Rusija iz koje je isključen zbog nacionalističkih stavova. Njemu prijeti i krivični postupak zbog fizičkog napada na novinara.

Bonus video: