Italija: Lokalni izbori. Mala izlaznost odražava nezadovoljstvo glasača

Nezadovoljstvo raste zbog povećanja poreza i predloženih rezova u javnim službama, kao i rasta nezaposlenosti, naročito među mladima
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2012. 15:54h

Izlaznost na lokalnim izborima u Italiji do 12 sati iznosila je 13 odsto, saopštila je izborna komisija te zemlje, što je daleko manje nego na prethodnim izborima.

Današnji izbori su prvi od stupanja Marija Montija na čelo vlade sa programom oštrih mjera štednje, a analitičari smatraju da bi mala izlaznost mogla da bude odraz protesta građana.

Oko 9,5 miliona Italijana sa pravom glasa danas bira gradske skupštine i gradonačelnike u 942 grada, prenio je AP.

Partija bivšeg premijera Silvija Berluskonija Narod slobode (Il Popolo della Libertà) i vodeća stranka lijevog centra Demokratska partija (Il Partito Democratico) podržavaju Montija.

Italijani su izgubili povjerenje u tradicionalne stranke, pa bi solidan rezultat mogao da zabilježi komičar Bepe Grilo, koji zahtijeva da Italija napusti eurozonu

Međutim, nezadovoljstvo građana raste zbog povećanja poreza i predloženih rezova u javnim službama, kao i rasta nezaposlenosti, naročito među mlađom populacijom.

Izbori će biti svojevrstan test raspoloženja birača i prema Ligi za sjever (Lega Nord), dugogodišnjem Berluskonijevom savezniku, koju potresa skandal oko pronevjere stranačkih sredstava.

Italijani su izgubili povjerenje prema tradicionalnim strankama, a solidan rezultat mogao bi da zabilježi nekadašnji komičar Bepe Grilo koji zahtijeva da Italija napusti eurozonu.

Galerija

Bonus video: