Stros-Kan učestvovao u grupnom silovanju?

Jedna belgijska prostitutka tvrdi da su je bivši šef MMF-a i njegova trojica saradnika silovala u Vašingtonu u decembru 2010
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2012. 20:16h

Francuski istražitelji zatražili su da se naloži istraga o navodnom grupnom silovanju u koje je umiješan bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Stros-Kan.

Istražne sudije u Lilu protiv Stros-Kana već vode istragu zbog njegove navodne umiješanosti u lanac prostitucije.

Jedna belgijska prostitutka tvrdi da su je bivši šef MMF-a i njegova trojica saradnika silovala u Vašingtonu u decembru 2010, javili su francuski mediji.

Tužilaštvo trenutno razmatra da li da proširi aktuelnu istragu.

Jedna druga belgijska prostitutka djelimično je potvrdila tvrdnje sunarodnice o grupnom silovanju u Vašingtonu, ali nijedna nije podigla tužbu, prenio je BBC.

Stros-Kanov advokat, Anri Leklerk, odbio je da prokomentariše najnovije optužbe.

Socijalista Stros-Kan je prošle godine odustao od trke za predsjedničku nominaciju nakon što je optužen za pokušaj silovanja hotelske sobarice u Njujorku.

Iako je slučaj protiv njega odbačen, pomenuta afera je uništila njegove nade da će postati predsjednik Francuske i primorala ga da podnese ostavku na mjesto direktora MMF-a.

U martu ove godine, u Francuskoj je protiv Stros-Kana pokrenuta zvanična istraga zbog navodne umiješanosti u jedan lanac prostitucije.

Priznao je da je prisustvovao zabavama na koje je jedna banda, kako vjeruju nadležni organi, dovodila prostituke, ali negira da je znao da su one bile prostitutke.

Tri saradnika koja su, pored Stros-Kana, predmet istrage u Lilu su biznismeni Fabris Paskovski i Devid Roke i policajac Žan-Kristof Lagard. Navodni incident u Vašingtonu tiče se, takođe, svih četvorice.

Tužilac može odbaciti optužbe ili narediti preliminarnu istragu ne bi li bilo ustanovljeno ima li dovoljno dokaza da se ona proširi u zvaničnu istragu, javila je novinska agencija AFP.

Bonus video: