Moskva zaprijetila napadom na američki raketni štit

Glavna prijetnja Rusiji bi mogli da budu raketni sistemi razmješteni u Rumuniji i Poljskoj, kao i oni u Sjevernom moru. Rusija kao kontramjeru najavila raspoređivanje svojih raketnih sistema u oblasti Kalinjingrada
0 komentar(a)
Gen Nikolaj Makarov, Foto: Rojters
Gen Nikolaj Makarov, Foto: Rojters
Ažurirano: 03.05.2012. 18:57h

Poslije gotovo dvije godine razgovora Rusije i NATO-a u vezi sa protivraketnim štitom u Evropi nije pronađen način za rješenje problema, pa iako "tačka bez povratka" još nije dostignuta, Moskva ne isključuje udar na evropski sistem protivraketne odbrane u slučaju pogoršanja situacije.

To je danas u Moskvi istakao načelnik Generalštaba ruske armije Nikolaj Makarov na međunarodnoj konferenciji o protivraketnoj odbrani, naglasivši da bi to bila ekstremna preventivna mjera uništenja protivraketne odbrane NATO-a u Evropi, ukoliko se prijetnje po bezbjednost Rusije nastave.

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Aleksandar Veršbou rekao je da njegova protivraketna odbrana nije uperene protiv Rusije, ali Moskva nije prihvatila te usmene argumente i insistira na pisanim pravno obavezujućim garancijama

Istovremeno, zamjenik generalnog sekretara NATO-a Aleksandar Veršbou rekao je da njegova protivraketna odbrana nije uperene protiv Rusije, ali Moskva nije prihvatila te usmene argumente i insistira na pisanim pravno obavezujućim garancijama.

Još od ranije je bilo poznato da na današnjem skupu nije planirano postizanje konkretnih dogovora, već je on najavljen kao svojevrsna priprema za predstojeći majski samit u Čikagu, odnosno za dalje razgovore koji bi trebalo da uslijede poslije predsjedničkih izbora u SAD.

Ruski ministar odbrane Anatolij Serđukov rekao je da je pitanje protivraketnog štita i dalje glavni kamen spoticanja u odnosima NATO-a i Rusije, kao i da “još nije moguće postizanje obostrano prhvatljivog rješenja, jer je praktično došlo do zastoja”.

Ranije danas Makarov je istakao da Moskva nema namjeru da raspoređuje svoje protivrakente kapacitete izvan teritorije Rusije, kao i da izražava žaljenje što nije prihvaćen ruski predlog o formiranju zajedničkog protivraketnog štita iznijet na samitu NATO - Rusija u Lisabonu 2010. godine.

Makarov je ocijenio da predog NATO-a o nezavisnim sistemima protivraketne odbrane ne može biti podržan u Rusiji, jer ne otklanja zabrinutost Moskve.

Američki (NATO) predlog o razmjeni informacija sa ciljem zaštite od trećih zemalja "ne znači stvaranje zajedničkog odbrambenog raketnog sistema u Evropi" i ne otklanja zabrinutost Rusije da bi američke rakete mogle da budu upotrijebljene protiv ruskih ciljeva, kazao je on.

Makarov smatra da je ruski predlog dobar i zbog optimizacije troškova, jer se njime izbjegavaju nepotrebna "preklapanja" koja su neizbježna u slučaju izgradnje dva nezavisna sistema.

Ruski general armije ocijenio je da nespremnost američke strane da pruži Moskvi pravno obavezujuće garancije da njihov sistem neće biti upotrijebljen protiv Rusije može da bude pokazatelj američkih planova da protivraketnu odbranu koristi protiv ruskih strateških nuklearnih snaga.

On je, ipak, pozvao na dalje razgovore i naglasio da je "Rusija spremna da razmotri sve opcije za pronalaženje obostrano prihvatljivih rješenja", a jedna od opcija je da NATO sistemi ne pokrivaju djelove ruske teritorije.

Bonus video: