Njemačka osniva "benzinsku policiju"

Njemacke antimonopolske službe su početkom aprila pokrenule istragu u pet najvećih kompanija vlasnika benzinskih pumpi, a firme BP/Aral, Ešo, Jet, Shel i Total su optužene za dogovaranje cijena
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2012. 17:45h

Njemačka vlada, pooštravajući kontrolu cena benzina, donijela je odluku o formiranju specijalne institucije, takozvane "benzinske policije" preko koje će država kontrolisati cjenovnu politiku naftnih koncerna.

Vlasnici oko 14.700 benzinskih stanica u Njemačkoj ubuduće će morati da dostavljaju detaljnu informaciju o tome kada i koliko planiraju da povećaju ili snize cijene, prenosi njemačka medijska kuća "Dojče vele" pozivajući se na agenciju DPA.

Benzinske pumpe, dileri i rafinerije takođe će morati da obavještavaju službu gdje i po kojoj cijeni su kupovali gorivo, na osnovu čega će zvaničnici utvrditi ko manipuliše cijenama benzina, precizirao je ministar za ekonomiju Filip Rosler.

Rosler očekuje da će novouvedenim mjerama povećati transparentnost i konkurenciju na tržištu goriva.

Njemacke antimonopolske službe su početkom aprila pokrenule istragu u pet najvećih kompanija vlasnika benzinskih pumpi, a firme BP/Aral, Ešo, Jet, Shel i Total su optužene za dogovaranje cijena.

Naftne kompanije i nezavisni operateri benzinskih stanica protive se osnivanju "benzinske policije", naglašavajući da je to suvišna birokratizacija i ukazuju da oni nisu jedini krivci za nastalu situaciju.

Klub "Auto Club Europa" smatra da osnivanje nove institucije neće riješiti problem, piše dnevnik "Hamburger Abendblatt". Njegovi članovi navode da političari "benzinski problem" koriste za sopstvene interese.

Vladajuća koalicija očekuje pobjedu na predstojećim izborima u Severnoj Rajni-Vestfaliji i Šlezing-Golštajnu, i na ovaj način pokušava da pridobije birače, ističu u "Auto Club Europa".

Bonus video: