Vatikan nije mogao da odbije novac, kriminalac sahranjen pored pape

Vatikanski zvaničnici odlučili su da premjeste ostatke De Pedisa iz grobnice, kako bi skrenuli kritike
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2012. 14:14h

Vatikan se suočava sa sve dubljom kontroverzom oko sahrane jednog mafijaškog bosa prije 22 godine, nakon što se pojavila informacija da je katolička crkva prihvatila isplatu od milijardu lira (oko 500.000 eura) od udovice ubijenog kriminalca da bi se omogućila njegova sahrana u jednoj bazilici, piše britanski "Indipendent".

Glavni vikar grada Rima, kardinal Ugo Poleti, je "uprkos prvobitnom opiranju" dao svoj blagoslov za kontroverznu sahranu Enrika de Pedisa, bivšeg šefa ozloglašene rimske bande Magliana, rekao je izvor iz Svete stolice za novinsku agenciju Ansa. Novac je, navodno, iskorišten za misije Vatikana i obnovu bazilike San Apolinare, gdje je poslije smrti 1990. De Pedis sahranjen pored papa i kardinala.

Te tvrdnje, koje zvanični Vatikan nije komentarisao, nude objašnjenje zašto je jedan kriminalac sahranjen na tako svetom mjestu. Prošle nedjelje saopšteno je da su vatikanski zvaničnici odlučili da premjeste ostatke De Pedisa iz grobnice, kako bi skrenuli kritike i pomogli da se riješi 30-godišnja misterija o jednom ubistvu, naveo je „Indipendent“.

Bazilike San Apolinare

Pritisak raste od početka aprila, nakon što je tužilac Đankarlo Kapaldo rekao da su visoki zvaničnici Vatikana znali mnogo više nego što su saopštili o vezama Magliana sa Svetom stolicom, ali i o kidnapovanju i ubistvu Emanuele Orlandi, 15-godišnje kćerke jednog vatikanskog zvaničnika 1983. za koji se sumnjiči pomenuta banda.

"I dalje ima ljudi u Vatikanu koji znaju istinu o tome“, rekao je on.

Tijelo De Pedisa će vjerovatno biti premješteno na nako manje javno mjesto

U protekle dvije decenije, mogle su se čuti spekulacije da su ostaci Orlandijeve stavljeni u grobnici pored De Pedisosa. Njen brat, Pjetro Orlandi, priključio se zahtjevu da se grobnica otvori.

U pokušaju da smire glasine, iz Vatikana su negirali ove navode i nagovijestili da će istražitelji moći da prisustvuju otvaranju kripte.

Tijelo De Pedisa će vjerovatno biti premješteno na nako manje javno mjesto. Lokacija bi mogla biti odlučena na predstojećem sastanku. Čak i da ostaci Orlandijeve ne budu pronađeni u grobnici, ostaće misterija koja okružuje njen nestanak.

To nije jedina teorija. Teorija koja se više dopada Vatikanu glasi da su članovi bande Magliana kidnapovali Orlandijevu na zahtjev turskih ekstremista, koji su htjeli da je iskoriste za puštanje na slobodu Mehmeta Ali Agdže, napadača koji je 1981. pokušao da ubije papu Jovana Pavla II.

Međutim, drugi sumnjaju u umiješanost Pola Marčinikusa, osramoćenog i preminulog bivši šefa Vatikanske banke, koji se povezuje sa bankrotom najveće privatne banke u zemlji – Banke Ambrozijano 1982.

Ubrzo nakon što su informacije o skandalu dospjele u javnost, predsjednik Banke Ambrozijano, Roberto Kalvi, pronađen je obješen ispod Mosta crnih fratara u Londonu.

Galerija

Bonus video: