Rasmusen: Antiraketni sistem NATO u Evropi prošao testove

NATO je saopštio da je njegov sistem protivraketne odbrane prošao značajane tehničke probe 4. i 5. aprila
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2012. 15:52h

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da se Alijansin antiraketni štit u Evropi razvija po planu, uprkos navodima u dva američka izvještaja da je probijen budžet i da taj sistem ima tehničke probleme.

Rasmusen je rekao da NATO planira da početne operativne kapacitete štita objavi na samitu u Čikagu sledećeg mjeseca, kao i da probe pokazuju da taj odbrambeni sistem funkcioniše.

"To će omogućiti zaštitu djelova teritorije NATO i zamisao će biti dalje razvijana u predstojećim godinama tako da ćemo postepeno moći da zaštitimo cijelo stanovništvo u evropskim članicama NATO", rekao je Rasmusen u intervjuu agenciji AP.

Navode iz dva američka izvještaja da je probijen budžet i da sistem ima tehničke probleme, poput toga da senzori ne razlikuju bojeve glave od drugih predmeta ili slabog napona u radarima, Rasmusen je odbio da komentariše, navodeći da nije vidio izvještaje.

Protivraketna odbrana u Evropi je sporno pitanje otkada je bivši predsjednk SAD Džordž Buš objavio planove za postavljanje američkog štita u Srednjoj Evropi kao odbrane od projektila iz Irana, što je izazvalo nezadovljstvo Rusije.

Barak Obama je po stupanju na dužnost obnovio planove za taj štit.

NATO je saopštio da je njegov sistem protivraketne odbrane prošao značajane tehničke probe 4. i 5. aprila, kao i da je još jedan test izveden zajedno s Rusijom pokazao da sistem dobro radi.

Rasmusen je rekao da će se na samitu razgovarati i o okončanju borbenih operacija u Avganistanu do kraja 2014. godine, nakon čega će vojnici alijanse biti angažovani samo na obuci avganistanskih snaga.

Bonus video: