Turska: Hapšenje oficira koji su izveli "mirni" vojni udar

Oficiri su 1997. godine, bez prolivanja krvi i izvođenja vojnika na ulice, primorali tadašnjeg islamističkog premijera Nedžmetina Erbakana da podnese ostavku
0 komentar(a)
turska vojna ofanziva na PKK, Foto: Salon.com
turska vojna ofanziva na PKK, Foto: Salon.com
Ažurirano: 25.04.2012. 13:17h

Turska policija je uhapsila grupu aktivnih i bivših visokih oficira koji su osumnjičeni da su izveli "mirni" vojni udar protiv islamističke vlade 1997. godine.

Prema izvještajima lokalne televizije NTV, na koju se poziva agencija Rojters, racija je obavljena u Ankari, Istanbulu, Izmiru i Karsu.

Slobode je lišeno šest penzionisanih i sedam aktivnih oficira među kojima je i bivši komandant žandarmerije general Fevzi Turker. Zvaničnici za sad ne iznose pojedinosti o današnjim hapšenjima.

U posljednjih mjesec dana ovo je treća akcija hapšenja oficira koji su 1997. godine, bez prolivanja krvi i izvođenja vojnika na ulice, primorali tadašnjeg islamističkog premijera Nedžmetina Erbakana da podnese ostavku, pošto je svojim fundamentalističkim programom ugrozio sekularni ustavni sistem zemlje.

U tada vladajućoj "Partiji blagostanja" visoki funkcioneri bili su sadašnji predsjednik Turske Abdulah Gul i premijer Tajip Erdogan. Oni su 2002. godine formirali novu stranku koja je pobijedila na izborima.

Turska armija je prije toga izvela tri "krvava" vojna udara: 1960, 1971. i 1980. godine

Povodom tog "mirnog" vojnog udara dosad je istražni postupak pokrenut protiv 50 bivših i aktivnih oficira.

Turska armija je prije toga izvela tri "krvava" vojna udara: 1960, 1971. i 1980. godine.

Poslije duže istrage sudski proces je nedavno pokrenut i protiv Kenana Evrena, bivšeg generala i predsjednika Turske, koji je izveo vojni udar 1980. godine.

Premijer Erdogan je prošle nedjelje izjavio da je prošla era vojnih udara u Turskoj i naglasio da istraga protiv osumnjičenih ne treba da se pretvori u "lov na veštice".

Bonus video: