Oleg Deripaska: Plaćao sam mafijašima reket 90-tih

“Ko je mogao da dobije u rubljama kredite, zbog rasta dolara kroz pola godine vraćao je petinu “, objasnio je Deripaska
0 komentar(a)
Oleg Deripaska, Foto: Reuters
Oleg Deripaska, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2012. 15:05h

Milijarder Oleg Deripaska (44), vlasnik kompanije ”Bazni element”, priznao je u intervjuu britanskom ”Telegrafu” da je plaćao reket mafijašima da bih sačuvao život početkom devedesetih godina kad su se vodili ”aluminijumski ratovi” u Rusiji.

Kako prenose Novosti, policija nije bila u stanju da zaštiti nove vlasnike.

Početkom ljeta u Londonu će početi suđenje Olega Deripaske i jevrejskog biznismena Mihaila Čornog (60), čovjeka koji ne može da napusti Izrael jer je na Interpolovoj potjernici.

Čorni tvrdi da je on bio vlasnik aluminijskog kombinata u Krasnojarsku, a da je Deripaska bio jedan od menadžera. Čorni koji je tužio Deripasku iz Tel Aviva će preko video-linka odgovarati na pitanja sudije i advokata.

U periodu privatizacije aluminijumskih kombinata od 1993-94. u Krasnojarsku je ubijeno 34 ljudi. Tad se tona aluminijuma mogla kupiti za 400 dolara, a prodati za 1200.

U periodu privatizacije aluminijumskih kombinata od 1993-94. u Krasnojarsku je ubijeno 34 ljudi

Spor “ruske mafije”

“Ko je mogao da dobije u rubljama kredite, zbog rasta dolara kroz pola godine vraćao je petinu “, objasnio je Deripaska.

On tvrdi da mu Mihail Čorni nikada nije bio partner, već da mu je otimao novac kao vođa bande reketaša.

Zapadni listovi su već najavili sudski proces Olega Deripaske i Mihaila Čornog kao suđenje ”ruske mafije”. Prvi dio priče kako je opljačkana Rusija ispričali su Boris Berezovski i Roman Abramovič na sudu u Londonu.

Bonus video: