Bugarska nudi pasoše Gorancima

Više od 16.000 građana Makedonije dobilo je bugarsko državljanstvo prošle godine, kao i skoro 2.000 građana Ukrajine i 1.000 iz Srbije
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2012. 11:03h

Bugarska nudi državljanstvo i materijalne povlastice članovima zajednice Goranaca na Kosovu i Albaniji, piše "Southeast European Times".

Kritičari takve politike upozoravaju da Bugarska zloupotrebljava svoj status članice EU u svrhu napredovanja dugotrajne politike asimilacije drugih nacionalnosti.

Goranci, od kojih su većina muslimani i izjašnjavaju se kao Makedonci, žive u 18 sela u regionu Gora, kao i u susjednim regionima Župa i Prespa.

Avnija Rahte, predsjednik Makedonsko-goranskog udruženja, kaže da Bugari, u pratnji advokata, pokušavaju da uvjere Gorance o prednostima bugarskog državljanstva, uključujući potencijalno zapošljavanje u zemljama članicama EU, kao i besplatno školovanje u Sofiji i Plovdivu. Sve što se od Goranaca očekuje da urade je da potpišu dokumente u kojima se navodi da imaju bugarsko porijeklo i da su Bugari, rekao je on.

Bugarski ustav omogućava pojedincima da steknu bugarsko državljanstvo kroz "olakšanu proceduru", ustanovljenu Zakonom o državljanstvu.

Agencija za Bugare u inostranstvu, koja organizuje posjete, objavila je 2010. godine strateški dokument na svoj internet strani u kojem se objašnjava da je cilj takve politike ujediniti sve Bugare u regonu i povećati stopu nataliteta zemlje, koja je padu.

Više od 16.000 građana Makedonije dobilo je bugarsko državljanstvo prošle godine, kao i skoro 2.000 građana Ukrajine i 1.000 iz Srbije, pokazuju podaci Agencije.

Bonus video: