Janša: Slovenija na prelomnoj tački

Predsjednik slovenačke vlade Janez Janša izjavio je danas da se Slovenija nalazi na "prelomnoj točki", na kojoj sindikati i javnost moraju da shvate da se javni izdaci više ne mogu finansirati zaduživanjem kao ranijih godina
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2012. 17:48h

Ako parlament uskoro ne prihvati vladin predlog mjera štednje i rebalans budžeta sa smanjenjem javne potrošnje za više od 800 miliona eura, Slovenija bi za samo godinu dana mogla doći u situaciju u kojoj je prije nekoliko godina bila Letonija koja je zbog lošeg ekonomskog stanja otpustila trećinu javnih službenika, a plate ostalih smanjila za 20-30 posto, rekao je Janša.

"Danas možete sresti bivše letonske poslanike koji su nezaposleni i traže posao u inostranstvu"

Ako ove godine ne sprovede ozbiljne mjere štednje, Sloveniju će iduće godine čekati radikalniji rezovi jer prethodnih godina javne troškove, plate u javnom sektoru, socijalne izdatke i potencijale u obrazovnom sistemu nije prilagodila svojim mogućnostima i padu BDP-a u vrijeme krize, upozorio je Janša.

Slovenija je u zadnje tri godine izgubila 60.000 radnih mjesta

Prema njegovim riječima, Slovenija je u zadnje tri godine izgubila 60.000 radnih mjesta u realnom sektoru, kad se sabere broj Slovenaca koji su u to vrijeme ostali bez posla i broj stranih radnika kojima su ukinute dozvole, dok je u javnom sektoru broj zaposlenih povećan za 9000. Zato su mjere koje predlaže njegova vlada, sa smanjivanjem plata javnih službenika od sredine godine, opravdane, racionalne i "uravnotežene", istaknuo je slovenački premijer.

"Socijalna i druga prava iz proteklih godina nije moguće finansirati i to bi bilo potrebno razumjeti", rekao je Janša, ali je dodao da će mjere štednje s ukidanjem nekih prava biti sprovedene s osjećajem za socijalno stanje, pa će od njih biti izuzeti oni čija su primanja po glavi člana porodice manja od 46 posto prosječne plate.

Reforma školstva

Janša je potvrdio da njegova vlada ove godine namjerava da izdvoji 110 miliona eura manje za školstvo i obrazovanje, ali je demantovao da to čini da bi ojačao privatno školstvo ili zbog svoje "neoliberalne" orjentacije.

Janša je rekao da je potrebno promijeniti situaciju u kojoj se u državi svake godine na društvenim fakultetima upisuje "dva do tri puta" više studenata od stvarnih potreba, jer se na taj način stvara višak pravnika, ekonomista, novinara ili politikologa koji se onda ne mogu zaposliti.

Kamate "gutaju" ogroman dio budžeta

Janša je upozorio da će slovenački državni budžet ove godine, ako parlament i prihvati rebalans i mjere štednje, i dalje imati značajan deficit od jedne milijarde eura, od čega "700 miliona eura odlazi na kamate za ovu godinu".

Ako ne uvedu ozbiljne mjere štednje radi smanjivanja duga i budžetskog deficita, troškovi kamata bi se idućih godina samo povećavali, a država bi mogla doći u situaciju da ne može da dobije kredite na međunarodnom tržištu, upozorio je Janša.

Dodao je da će neke mjere štednje koje predlaže vlada biti trajne, ali da će neke imati i privremeni karakter i da će se neka socijalna prava smanjiti samo do razdoblja u kojemu bi se opet ostvarivao godišnji rast BDP-a od dva do tri posto.

Janša je rekao da je bilo bolje da su mjere štednje i prilagođavanja socijalnih izdataka i troškova stvarnim mogućnostima napravljene prije nekoliko godina, ali da će biti još gore ako se s njima bude odugovlačilo.

Bonus video: