Nova hapšenja generala u Turskoj

U Turskoj je danas uhapšena grupa visokih oficira koji su osumnjičeni da su izveli "mirni" vojni udar i otjerali s vlasti koalicionu vladu 1997. godine koju je armija optužila da ima fundamentalistički program
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2012. 16:23h

U pritvoru se našlo devet od ukupno 31 osumnjičenih bivših oficira među kojima je i penzionisani general Čevik Bir.

Oni su 28. februara 1997. godine prisilili vladu tadašnjeg premijera Nedžmetina Erbakana da podnese ostavku, pošto su je osumnjičili da ima fundamentalistički program i da vraća zemlju u šerijat. Prošle semice pritvorena je još jedna grupa oficira koja je osumnjičena da je učestvovala u ovom „modernom“ vojnom udaru.

U radikalnoj islamističkoj „Partiji blagostanja“ premijera Nedžmetina Erbakana, koja je tada otjerena sa vlasti, visoki funkcioneri bili su sadašnji predsjednik Turske Abdulah Gul, kao i premijer Erdogan. Ona je u međuvremenu zabranjena i na njenim temeljima je osnovana sadašnja vladajuća Partija pravde i razvoja koja je 2002. godine osvojila vlast.

Turska armija je u posljednjih pet decenija, pored ovog“modernog“ udara, oborila još tri vlade: 1960, 1971. i 1980. godine. Početkom mjeseca u Ankari je počelo suđenje dvojici još živih bivših generala koji su izveli krvavi vojni udar 12. septembra 1980.godine.

"Turska više nije zemlja vojnih udara i miješanja armije u politiku“, izjavio je povodom najnovijih procesa premijer Erdogan.

Bonus video: