Kina želi u osmočlani Arktički savjet

Kina ima ekonomske i naučne interese na Arktiku i nastaviće da sarađuje sa arktičkim zemljama u promovisanju stabilnosti i razvoja tog regiona
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2012. 15:37h

Kina ima podršku Švedske kako bi postala stalni posmatrač u osmočlanom Arktičkom savjetu, što je pokušaj Pekinga da dobije aktivniju ulogu u tom regionu, rekao je danas zamjenik šefa kineske diplomatije, Song Tao.

Kina ima ekonomske i naučne interese na Arktiku i nastaviće da sarađuje sa arktičkim zemljama u promovisanju stabilnosti i razvoja tog regiona, rekao je Song novinarima u Pekingu, povodom predstojeće posjete premijera Ven Điabaoa Islandu, Švedskoj, Njemačkoj i Poljskoj.

"Kina pozdravlja švedsku podršku da Peking postane posmatrač u Arktičkom savjetu", rekao je Song.

Island i Švedska su članovi Arktičkog savjeta, grupe od osam zemalja koje se bave arktičkim pitanjima.

Očekuje se da Ven tokom posjete Švedskoj, potpiše sporazum o očuvanju izvora energije i zaštiti životne sredine sa tom zemljom, kao i da na Islandu pronađe načine za jačanje ekonomskih veza sa Rejkjavikom, naveo je Song.

To će biti prva posjeta jednog kineskog premijera Islandu u posljednjih 40 godina.

Song je rekao da Kina želi da istražuje geotermalnu energiju i proučava Sjeverni pol i polarnu svjetlost na Arktiku.

Analitičari dodaju da je Peking, takođe, zainteresovan za nove arktičke plovne rute.

Analitičari Endrju Erikson i Gejb Kolins napisali su u jednom članku u januaru da je činjenica da je nedavno Danska dala prioritet ekonomskim odnosima sa Kinom omogućila Pekingu da pokuša da proširi prisustvo na Arktiku, bogatom prirodnim energetskim izvorima.

Bonus video: