bizarna rasprava

Svađa u Evropskom parlamentu oko - sladoleda

"Artisanal gelato" je vruhunski proizvod u pogledu kvaliteta i sigurnosti, a tom se biznisu godišnje u Evropi okrene nekoliko stotina miliona eura
0 komentar(a)
zoom zoom, Foto: Facebook
zoom zoom, Foto: Facebook
Ažurirano: 10.04.2012. 20:19h

Evropski parlament je ovih dana bio sjedište prilično bizarne rasprave, sa obzirom na visoku političku moć ove institucije. "Zaškripilo" je, naime, oko sladoleda.

Tako su parlamentarci, predvođena Sergiom Silvestrisom, EP-u podnijela deklaraciju u kojoj traže da se više pažnje obrati na sladoled, zatraživši u to ime i utemeljenje Euvropskog dana sladoleda.

Oni navode kako je "artisanal gelato" vruhunski proizvod u pogledu kvaliteta i sigurnosti, te se u tom biznisu godišnje u Evropi okrene nekoliko stotina miliona eura.

Dodaju da je sladoled prestao da bude proizvod koji se konzumira samo u jednoj sezoni i kako je to "industrija" u kojoj Evropa može biti konkurentna, kao i da to valja iskoristiti u ovoj krizi.

U to su ime, kako je več rečeno, zatražili da se 24. mart uspostavi kao Evropski dan sladoleda kako bi se slavio i promovisao ovaj "sjajan proizvod".

Međutim, ne dijele svi parlamentarci jednak entuzijazam kada je u pitanju sladoled.

Tako je britanska konzervativna zastupnica Marina Yannakoudakis kritikovala predlog, kazavši kako je ova "ideja posebno neprikladna u trenucima aktuelne ekonomske krize".