Djeca u Rumuniji osuđena na smrt jer ljekari očekuju mito

Širom Rumunije je tokom 2005. dato mita u iznosu od oko 750.000 eura dnevno,navodi se u izvještaju Svjetske banke, čije novije procjene nisu dostupne
0 komentar(a)
Rumunija, mito, ljekari, Foto: Independent.co.uk
Rumunija, mito, ljekari, Foto: Independent.co.uk
Ažurirano: 01.04.2012. 13:05h

Doktor Katalin Kirstoveanu vodi odjeljenje za bolesti srca na državnoj bolnici za djecu u Bukureštu, gdje tokom godinu dana od otvaranja niije operisano nijedno dijete. Razlog - medicinsko osoblje očekuje mito.

Doktor Kirstoveanu, piše Independent, vodi svoj mali rat kako bi spasao djecu tako što ih upućuje na liječenje u zemlje zapadne Evrope tako da mogu biti liječena tamo gdje ljekari ne zahtijevaju da im se plati za uslugu koja pacijenta sleduje.

To je učinio više puta i to je ponovio i u slučaju 13 dana stare Kataline, kojoj je bila potrebna operacija srca. Doktor Kirstoveanu je djevojčicu uputio hitno u Italiju, gdje je prebačena avionom i gdje su je čekali ljekari kako bi bila operisana.

Operacija je bila uspješna. Ipak, djevojčica je samo tri sedmice kasnije umrla, prije nego je dočekala operaciju limfnih žlijezda.

"U Rumuniji bi svakako umrla", kaže dr Kirstovenau, koji je djevojčici ipak želio da pruži šansu za život time što je uputio na liječenje u inostranstvo.

Ovaj ljekar se bori sa iscrpljujućom i uglavnom usamljeničkom borbom protiv korupcije koja je raširena u Rumuniji, gdje hirurzi traže mito kako bi spasili dječije živote.

Koliko košta život

Osim toga, potrebno je potplatiti i medicinske sestre, jer jedino tako možete dobiti čistu posteljinu. Takva situacija je jedan od razloga što je stopa smrtnosti novorođenčadi u Rumuniji dvostruko veća od prosjeka Evropske unije. U Rumuniji, jedno od 100 djece ne doživi prvi rođendan.

"Da budem iskren, to je tako duboko ukorijenjeno u naš sistem da će biti teško eliminisati tu pojavu", kazao je ministar zdravlja Ladislav Ritli.

Pacijenti u Rumuniji, koja je članica EU, razmjenjuju informacije o tome koja je cijena za koju uslugu među ljekarima. Hirurzi za svoj rad mogu da dobiju stotine eura i više, anesteziolozi triput manje, sve zavisi od toga šta zapravo mogu da učine za pacijenta.

Širom Rumunije je tokom 2005. dato mita u iznosu od oko 750.000 eura dnevno,navodi se u izvještaju Svjetske banke, čije novije procjene nisu dostupne

Širom Rumunije je tokom 2005. dato mita u iznosu od oko 750.000 eura dnevno,navodi se u izvještaju Svjetske banke, čije novije procjene nisu dostupne.

Kultura "mita" je prećutno prihvaćen običaj.

Kardio odjeljenje koje vodi dr Kirstoveanu zvanično ne radi jer, navodno, sva radna mjesta nisu popunjena. Pravi razlog je, kako se čini, to što je upravnik zabranio zaposlenima uzimanje mita. Sada visokokvalitetnu opremu niko ne koristi, jer kandidati ne žele da se prijave za posao, svjesni da ne mogu mitom da dopune svoje prihode.

Mnogi razočarani ljekari su napustili Rumuniju, zemlju koja na zdravstvo izdvaja samo 4 odsto bruto domaćeg proizvoda. Prošle godine, iz Rumunije je u zemlje zapadne Evrope otišlo 2.800 ljekara obeshrabrenih korupcijom u zdravstvu i niskim platama, kažu u Ljekarskoj komori Rumunije.

Bonus video: