Španija: Najštedljiviji budžet od 1977.

Prema zvaničnim prognozama, španska ekonomija će ove godine opasti za 1,7 odsto
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2012. 18:14h

Španija je objavila rezove od 27 milijardi eura u budžetu za ovu godinu, u okviru jednog od najbolnijih programa stezanja kaiša u njenoj istoriji.

Štrednja, koja iznosi oko 2,5 odsto BDP-a, uključuje povećanje poreza za velike kompanije i kresanje troškova od oko 15 milijardi eura. Promjene će obuhvatiti zamrzavanje plata državnih službenika i smanjenja budžeta ministarstava za 16,9 odsto.

Potpredsjednica vlade Soraja Saens de Santamarija je kazala da se država nalazi u „ekstremnoj situaciji“.

„Ovo je momenat koji zahtijeva ozbiljne napore da smanjimo potrošnju ali i strukturne reforme u cilju podsticanja rasta i otvaranja radnih mjesta.“

Ministar finansija Kristobal Montoro rekao je da je to najštedljiviji budžet od kraja diktature Fransiska Franka 1977. godine.

Bez promjene PDV-a

Međutim, ekonomisti se pitaju da li će ti rezovi biti dovoljni da zadovolje evropske partnere Španije.

Premijer Mariano Rahoj se prošlog mjeseca dogovorio sa Evropskom komisijom da smanji deficit Španije na 5,3 odsto BDP-a 2012.

Prema zvaničnim prognozama, španska ekonomija će ove godine opasti za 1,7 odsto.

Prema zvaničnim prognozama, španska ekonomija će ove godine opasti za 1,7 odsto

Prema budžetu za 2012, benificije za nezaposlene će ostati iste a penzije će nastaviti da rastu.

Potrošači će takođe biti donekle pošteđeni jer će porez na dodatu vrijednost ostati na sadašnjem nivou. Međutim, cijena struje će biti povećana za 7 odsto a gasa za pet odsto.

Povećan fond za pomoć

Ministri finansija država članica eurozone juče su se dogovorili da povećaju evropske rezerve za pomoć zaduženim članicama.

Na sastanku u Kopenhagenu, odlučeno je da zajednički kapacitet pozajmljivanja povećaju na 800 milijardi eura. Investitori - zabrinuti zbog mogućeg izbavljenja Španije ili Italije - htjeli su da obim „protivpožarnog zida“ bude povećan sa 500 milijardi eura na 940 milijardi. Međutim, Njemačka je bila protiv tolikog povećanja.

Španski plan štednje usvojen je dan nakon generalnog štrajka, koji je poremetio saobraćaj, zaustavio industriju i povremeno prerastao u nasilje.

Masovan izlazak na proteste u četvrtak je pokazatelj da mnogi Španci gube strpljenje zbog mjera štednje.

Nezaposlenost iznosi 24 odsto a skoro polovina Španaca mlađih od 25 godina trenutno ne radi.

Galerija

Bonus video: