Slučaj policijske torture koji je šokirao Rusiju

Policijska brutalnost u Kazanju prikriva se u medijima. Sergej Nazarov (52) podlegao povredama koje je zadobio pošto su ga policajci silovali vinskom flašom.
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2012. 15:35h

Sergej Nazarov priveden je u policijsku stanicu u gradu Kazanju zbog sumnje da je počinio krađu i - tamo je umro. Njegov slučaj šokirao je Rusiju, pošto je podlegao povredama koje je zadobio pošto su ga policajci silovali vinskom flašom.

Kako piše AFP, aktivisti za ljudska prava kažu da je slučaj ovog Tatara samo vrh ledenog brijega - ne samo u Tatarstanu, već u cijeloj Rusiji.

Tim visokih policijskih istražitelja iz Moskve vodi istragu o smrti Nazarova (52), a ispituju se još tri slična incidenta i u tim istragama pritvoreno je sedam policajaca.

Ovaj šokantan slučaj naveo je druge žrtve da progovore o svojim iskustvima policijske torture u prijestonici Tatarstana, pa je oko 40 njih došlo u regionalni istražni centar prošle nedjelje želeći da da formalni iskaz o svom iskustvu.

Jedan od njih, Oskar Krilov je rekao za AFP da je srećan što je živ nakon što je i on pretrpio seksualno zlostavljanje u istoj stanici dok je bio u pritvoru zbog sumnje da je počinio krađu u oktobru prošle godine.

Kad je odbio da prizna, trojica policajaca, među kojima i načelnik istražne službe u stanici Ajnur Rahmatulin, zlostavljali su ga prvo olovkom, a onda flašom, tvrdi Krilov.

Policijska brutalnost u Kazanju prikriva se u medijima, regionalni političari insistiraju da su to izolovani incidenti, ali borci za ljuska prava kažu da je riječ o sistemskom zlostavljanju.

Direktor Centra za ljudska prava u Kazanju Igor Šolohov - koji je nekad radio kao upravnik zatvora - ove nedjelje je proslijedio tužilaštvu 17 prijava zbog brutalnog postupanja policije. On kaže da je pet žrtava preminulo u pritvoru, ali da ovaj region nije izuzetak.

"Tatarstan nije ni bolji ni gori od drugih regiona", rekao je Šolohov i za ovakvo ponašanje optužio sistem u kojem plata i privilegije policijskih oficira zavise od toga da li se ostvari određeni broj riješenih slučaja - a niko se ne pita koje se metode pritom koriste.

Skandal u Tatarstanu naveo je grupe za zaštitu ljudskih prava da objelodane brojne slične slučajeve širom Rusije.

Odlazeći ruski predsjednik Dmitri Medvedev je reformu policije stavio među svoje prioritete, ali opšte je mišljenje da je na tom polju postignuto malo.

Prema nedavno sprovedenoj anketi nezavisnog istraživačkog centra Levade, 75 odsto Rusa tu ne vidi poboljšanje, a 14 odsto smatra da je situacija sada gora nego ranije.

Bonus video: