Poljska: Sindikat Solidarnost protestuje protiv penzione reforme

Aktivisti sindikata Solidarnost nosili su transparente s parolama tipa "Ne radu do smrti" i mrtvački kovčeg kao simbol rada do kraja života
208 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2012. 09:26h

Aktivisti sindikata Solidarnost i radnici postavili su šatore svog "penzijskog gradića" ispred Sejma (poljskog parlamenta), gdje nameravaju da protestuju do petka kad će poslanici donjeg doma razmatrati sindikalni zahtjev da Poljaci o produženju roka za odlazak u penziju odluče sami, na referendumu.

Od kancelarije poljskog premijera Donalda Tuska gdje su u šatorima bili od ponedjeljka, do zgrade parlamenta prošao je protestni pohod radnika koji odbijaju planove vlade da povećaju granicu za odlazak u penziju na 67 godina života, do 2020. za muškarce, a do 2040. godine ista starosna granica važila bi za žene.

Bučna povorka sindikata Solidarnost bila je istovremeno i "pogrebna", sa velikim transparentom "Ne radu do smrti", a na čelu su radnici nosili mrtvački kovčeg kao simbol tog rada do kraja života, kako tumače predloženo povećanje godina potrebnih za odlazak u penziju.

U povorci su nosili i lutke premijera Donalda Tuska i njegovog ministra finansija Jaceka Rostovskog, sa napisima da su prevarili i izdali narod.

"Želimo da pred Sejmom pripazimo da se razmatra i vodi rasprava o našem zahtjevu da se raspiše referendum", objasnio je zašto su postavili šatore pod prozore premijera, a sada ih preselili pred Sejm, lider Solidarnosti Pjotr Duda.

Sindikati su prikupili dva miliona potpisa pod zahtjevom da se raspiše referendum sa jedinim pitanjem - da li Poljaci žele da se očuva sadašnja starosna granica za odlazak u penziju - 60 godina za žene i 65 godina za muškarce.

Galerija

Bonus video: