Merkel: Izlazak Grčke iz eurozone bi imao katastrofalne posljedice

"Bilo bi katastrofalno da kažemo jednoj od zemalja koja se odluči da bude sa nama: 'Više vas ne želimo'", kazala je Merkel
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: FoNet
Angela Merkel, Foto: FoNet
Ažurirano: 26.03.2012. 08:59h

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da bi bilo "katastrofalno" dopustiti Grčkoj da napusti eurozonu koja bi time bila "nevjerovatno oslabljena", u televizijskom intervjuu za BBC.

"Donijeli smo odluku da budemo dio monetarne unije. Nije to samo monetarna odluka nego i politička", kaže Angela Merkel.

"Bilo bi katastrofalno da kažemo jednoj od zemalja koja se odluči da bude sa nama: 'Više vas ne želimo'", dodala je ona.

"Uostalom, evropski ugovori to ne dopuštaju. Ljudi u cijelom svijetu pitali bi se: 'Ko će biti sljedeći?' Eurozona bi time bila nevjerovatno oslabljena", nastavila je ona.

Dodala je da Grčka, dvaput spašavana, ima pred sobom "dug i težak put" ali da bi bila "velika politička šteta dopustiti Grčkoj" da napusti euro.

Merkel je ponovila i podršku prisustvu Velike Britanije u EU uprkos odbijanju premijera Dejvida Kamerona da se pridruži novom evropskom proračunskom paktu.

Bonus video: