Desetine Francuza obučavano kod talibana

Prema obavještajnim podacima pakistanskih službi, 85 Francuza muslimanske vjeroispovjesti obučavalo se u talibanskim kampovima u Pakistanu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2012. 21:30h

To bi moglo da ukaže na potencijalnu opasnost od novih terorističkih napada u Francuskoj.

Pakistanske obavještajne službe saopštile su danas da istražuju da li je i Mohamed Merah, državljanin Francuske alžirskog porijekla koji je nedavno izveo napad na jevrejsku škoju u Tuluzu u kojem je poginulo troje djece, bio u nekom od tih kampova za obuku.

Merah koji je u četvrtak ubijen poslije opsade njegove kuće u Tuluzu koja je trajala 32 sata, dva puta je putovao u Avganistan 2010. godine, a u Pakistan prošle godine. Vjeruje se da je prošao Al Kaidinu obuku u kampu u oblasti Vaziristan.

Većina islamista koji su prošli obuku, imaju pored francuskog i državljanstvo neke od sjevernoafričkih zemalja. Oni u Pakistanu prolaze obuku za rukovanje eksplozivom i oružjem. Neki od njih vraćaju se u Francusku da potraže nove regrute.

Pakistanski talibani su dobro povezani sa mrežom Al Kaide. Oni su proteklih godina izveli nekoliko stotina napada u Pakistanu u kojima je poginulo više hiljada ljudi.

Bonus video: