Putin: Izvinite za "pank moleban"

Aljehina i Tolokonikova (Pussy Riot), upale su sa maskama na licu 21. februara u crkvu i izašle na oltar, gdje su skakale i pjevale "Bogorodica Putina progoni"
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2012. 18:51h

Ruski premijer i budući predsjednik Vladimir Putin izvinio se vjernicima pravoslavne crkve zbog izvođenja "pank molebana" u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

"Ukoliko su djevojke narušile poredak, skrnavile hram, to je neprijatno za sve vjernike. Nadam se da se neće ponoviti", rekao je on.

Marija Aljehina i Nadežda Tolokonikova, koje se predstavljaju kao feministkinje okupljene u pank grupi "Pussy Riot", upale su sa maskama na licu 21. februara u crkvu i zajedno sa ostalim članovima sastava izašle na oltar, gdje su skakale i pjevale "Bogorodica Putina progoni".

"Ukoliko su djevojke narušile poredak, skrnavile hram, to je neprijatno za sve vjernike. Nadam se da se neće ponoviti", kazao je Putin

Policija je prije tri dana privela djevojke, a pošto im je određeno 60 dana pritvora, stupile su u štrajk glađu.

Protiv djevojaka i još troje članova grupe može da bude podignuta prijava zbog huliganskog ponašanja, za što su predviđene i zatvorske kazne do sedam godina.

O tom slučaju je govorio i Putinov portparol Dmitrij Peškov, koji je rekao da "samo sud može da odluči".

Organizacije i aktivisti za ljudska prava apelovali su na vlasti da privedene djevojke budu puštene na 8. mart, a u obraćanju crkvi su zamolili da se sveštenstvo zauzme za pomilovanje Aljehine i Tolokonikove.

Crkva je odgovorila da je spremna da prihvati njihovo pokajanje i da ne vidi razlog da one budu zadržane u pritvoru.

Galerija

Bonus video: