Putin dominirao u Čečeniji, Ingušetiji, Dagestanu

Prema konačnim rezultatima koje je ranije danas objavila Centralna izborna komisija Putin je osvojio 63,7 odsto glasova
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2012. 17:13h

Vladimir Putin, pobjednik ruskih predsjedničkih izbora sa gotovo 64 odsto glasova, postigao je u nekim dijelovima zemlje nevjerovatne rezultate, naprimjer gotovo 100 odsto glasova u Čečeniji, dok u Moskvi nije dobio više od 50 odsto, po posljednjim rezultatima izbora objavljenim u ponedjeljak, prenosi AFP.

Putin je u Čečeniji dobio 99,76 odsto glasova. Ostala četvorica kandidata dobila su između 0,02 i 0,03 odsto glasova.

U drugim kavkaskim republikama Putin je takođe postigao rekordan uspjeh - 92 dosto u Ingušetiji, 92,8 u Dagestanu i 91,36 odsto u Karačajevo-Čerkeziji.

Selo Gordivski, u regiji Briansk, voli ga još više - Putin je dobio 100 odsto glasova, prema "samo" 65,77 odsto u cijeloj regiji.

U rodnom Sankt Petersburgu, drugom po veličini gradu u Rusiji, Putin je dobio 58,7 odsto glasova, manje nego 2000. i 2004. kada je dobio 62 odnosno 75 odsto glasova

U Sibiru, Putin je postigao najgori rezultat u susjednoj regiji Irkutsk od 55,4 odsto glasova.

U južnim regijama Mordoviji i Tatarstanu Putin je dobio 87 odnosno 83 odsto glasova, ponovivši dobre rezultate sa predsjedničkih izbora 2004.

Sa druge strane, Putin je u Moskvi dobio samo 47 odsto glasova, prema 68,6 odsto na predsjedničkim izborima 2004.

Prohorov ga slijedi sa oko 20 odsto glasova i bio je prvi na čak 20 birališta.

U rodnom Sankt Petersburgu, drugom po veličini gradu u Rusiji, Putin je dobio 58,7 odsto glasova, manje nego 2000. i 2004. kada je dobio 62 odnosno 75 odsto glasova.

EU: Rusija da nadoknadi propuste tokom izbornog procesa

Evropska komisija "ohrabruje Rusiju da nadoknadi propuste" tokom izbornog procesa na predsjedničkim izborima, izjavila je portparol Komisije dan nakon što je VladimirPutin u prvom krug ponovo izabran za predsjednika države.Prema konačnim rezultatima koje je ranije danas objavila Centralna izborna komisija Putin je osvojio 63,7 odsto glasova."Evropska unija upoznata je sa preliminarnim rezultatima", izjavila je portparol Maja Kocijančič ističući da Brisel" dijeli zabrinutost međunarodnih posmatrača" na osnovu izvještaja posmatračke misije OEBS koja je nadgledala izbore u Rusiji."Generalno, dijelimo njihova mišljenja i ohrabrujemo Rusiju da nadoknadi propuste", dodala je Kocijančić.Dodala je da je EU "sa velikom pažnjom pratila" izborni proces, jer je "Rusija istovremeno i strateški partner i susjedna država".

Na opasku da EU još nije čestitala Putinu na izbornoj pobjedi, Maja Kocijančič je rekla da se u Uniji čeka na potpuniji izvještaj o rezultatima izbora.

"Sve u svoje vrijeme", dodala je ona.Posmatrači OEBS-a ocijenili su ranije danas da predsjednički izbori u Rusiji nijesu bili fer, jer je njihov ishod bio poznat od samog početka."Mada su kandidati mogli da sprovode predizbornu kampanju bez prepreka, uslovi su bili na strani jednog od kandidata, premijera Vladimira Putina", izjavio je na konferenciji za novinare šef misije Parlamentarne skupsstine OEBS Tini Koks.

Galerija

Bonus video: