Putin kroz suze proglasio pobjedu na izborima

"Obećao sam vam da ćemo pobjediti i pobjedili smo. Slava Rusiji", rekao je Putin okupljenima u blizini Kremlja
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2012. 20:55h

Ruski premijer Vladimir Putin proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima u Rusiji, dok su mu se suze slivale niz obraze.

On je pobjedu proglasio na skupu pred više desetina hiljada ljudi okupljenih u centru Moskve.

"Obećao sam vam da ćemo pobjediti i pobjedili smo. Slava Rusiji", rekao je Putin okupljenima u blizini Kremlja.

Kako javlja "Rusija danas", Putin je osvojio 63,6 odsto glasova, a lider komunista Genadij Zjuganov 17,22 odsto. Centralna izborna komisija do sada je prebrojala 33 odsto glasova.

Kandidati Vladimir Žirinovski, lider LDPR-a i nezavisni kandidat milijarder Mihail Prohorov bore se za treće mesto, jer su oba osvojila oko 7,2 odsto glasova.

Sergej Mironov, vođa Pravedne Rusije, peti je sa osvojenih 3,70 odsto glasova.

Kako je proteklo glasanje

Odziv birača na izborima za predsjednika Rusije u 18.00 po moskovskom vremenu, tri sata prije zatvaranja svih birališta, iznosio je 56,3 odsto, saopštila jeCentralna izborna komisija.Vladajuća Jedinstvena Rusija (JR) ocijenila je da je visoka izlasnost odraz povjerenja građana u "postojeće demokratske institucije", objavljeno je na sajtu partije."Visoka izlaznost ubjedljivo svjedoči o legitimnosti izbora, pokazatelj je povjerenja građana u postojeće demokratske institucije", ocijenio je visoki funkcioner JR Sergej Željeznjak.

"Dovoze ljude, oni se premještaju s jednog mjesta na drugo autobusima. Nije jasno kako oni glasaju, provjerićemo", kazao je on.

Zamjenik direktora Golosa Grigorij Melkonjanc izjavio je portalu Gazeta da ta asocijacija dobija žalbe da se građani razvoze autobusima na biračka mesta gdje nisu prijavljeni i da im se dozvoljava da glasaju na osnovu neutvrđenih spiskova.

"Dovoze ljude, oni se premještaju s jednog mjesta na drugo autobusima. Nije jasno kako oni glasaju, provjerićemo", kazao je on.

Na ruskim internet sajtovima pojavilo se mnogo informacija o takvom nezakonitom glasanju, koje se naziva "ringišpil".

Izbore je pratilo skoro 300 hiljada posmatrača, od kojih 600 stranih.

Skoro sva biračka mjesta pokrivena su veb-kamerama, i nije ostalo nijedno biračko mjesto koje neće posmatrati makar jedan posmatrač preko sajta webvybori.ru.

U predsjedničkim izborima učestvovali su i Rusi u Crnoj Gori. Oni su glasali u ruskoj ambasadi u Podgorici.

U napadu na biralište, tri policajca poginula u Dagestanu

Tri policajca poginula su u napadu trojice maskiranih ljudi, na jednom od biračkih mjesta u Dagestanu, republici na Sjevernom Kavkazu, javila je agencija Interfaks.

"Sat nakon zatvaranja biračkog mjesta, u Hasavjurtskom rejonu Dagestana, trojica napadača sa maskama su izvršili napad", izjavio je prvi zamjenik republičke policije Aleksandar Gorovoj.

Prema njegovim riječima, u pucnjavi su ubijena tri policajaca i jedan napadač.

Zjuganov ne priznaje poraz na izborima

Lider ruskih komunista Genadij Zjuganov koji je bio kandidat na predsjedničkim izborima izjavio je danas da ne priznaje rezultate izbora, prema kojima ubjedljivo vodi premijer Vladimir Putin.

"Mi ne priznajemo izbore, smatramo da su nelegitimni, nepošteni i netransparentni", kazao je Zjuganov.

Prema obrađenih 20,9 odsto glasova, Putin je dobio 62,67 odsto glasova, lider komunista Genadij Zjuganov 17,5 odsto. Ako se tendencija nastavi, Putin će biti pobjednik u prvom krugu.

Šef predizbornog štaba premijera Vladimira Putina, Stanislav Govoruhin odbacio je večeras optužbe opozicije da su izborna pravila ozbiljno kršenja tokom glasanja i ocijenio ih kao čiste i transparentne.

Galerija

Bonus video: