ISPRED ZGRADE VLADE U BUKUREŠTU 7.000 LJUDI

Protesti širom Rumunije: "Pravda, ne korupcija"

Građani smatraju da se novim ukazom vlade ugrožava nezavisnost tužilaštva i slabi borba protiv korupcije
1363 pregleda 6 komentar(a)
Sa protesta u Bukureštu, Foto: Reuters
Sa protesta u Bukureštu, Foto: Reuters

Na hiljade Rumuna izašlo je večeras na ulice Bukurešta i drugih gradova u znak protesta zbog ukaza vlade kojim se, prema tvrdnjama kritičara, ugrožava nezavisnost tužilaštva i slabi borba protiv korpucije.

Ispred zgrade vlade u Bukureštu okupilo se oko 7.000 ljudi.

"Pravda, ne korupcija", "Sudije, ne odustajte", "Sramota", uzvikivali su okupljeni demonstranti koji su blokirali saobraćaj, prenosi Tanjug.

Protesti su održani i u drugim većim gradovima – Klužu, Jašiju i Temišvaru, a demonstranti su uzvikivali slogane protiv vladajuće koalicije, podržavajući sudije i tužilaštvo.

Vlada premijerke Vjorike Dančile je prošlog utorka usvojila zakon kojim se ograničavaju ovlašćenja generalnog tužioca, a dodatna ovlašćenja dobija novouspostavljeno tijelo.

Evropska komisija i američki Stejt department upozorili su da izmjene zakona o pravosuđu ugrožavaju nezavisnost pravosuđa, podsjeća Rojters.

"Zastrašivanje sudija i tužilaca"

Rumunski tužioci su saopštili da će "iznenadne izmjene Zakona o pravosuđu kroz hitni dekret, a bez konsultacija s Vrhovnim savjetom sudstva i drugim tijelima imati veliki uticaj na mogućnost svih tužilaštava da obavljaju svoju ustavnu dužnost".

Vladin dekret, koji je predložio ministar pravde Tudorel Toader, menja način na koji se biraju glavni tužioci i uklanja većinu nadzornih tijela zaduženih za opštinske sudove.

Kritičari smatraju da dekret ima za cilj da zastraši sudije i tužioce.

Rojters podsjeća da Rumuniju redovno rangiraju kao jednu od najkorumpiranijih država EU, a Brisel je uveo posebne kontrolne mjere toj državi otkad se priključila tom bloku 2007. godine.

Preporučujemo za Vas