Više od 7.000 studenata protestuje na ulicama Praga

"Ako reforme prođu, umjesto univerziteta biće preduzeća, umjesto dekana i rektora menadžeri, a umjesto studenata klijenti", rekao je prorektor Stanjislav Šteh
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.02.2012. 14:35h

Više od 7.000 studenata, koji protestuju zbog radikalne reforme visokog školstva, prošlo je centrom Praga do sjedišta vlade.

Reforma visokog školstva o kojoj bi za nekoliko sedmica trebalo da odlučuje vlada, pored zamisli da studije počnu da se plaćaju od koje je ministar prosvjete, međutim, upravo zbog protesta odustao, po ocjeni samih univerziteta i studenata krše neke tradicionalne akademske slobode i samostalnost univerziteta.

Studentima smeta i veće povezivanje privrede i visokih škola, a vjeruju da će na novoj vrsti studentskih kredita za školarinu, ako bude uvedena, opet zaraditi samo banke.

Studenti za svoju "Nedjelju nemira", koju ove sedmice preko protestnih pohoda širom Češke i raznim hepeninzima organizuju, imaju podršku svojih profesora.

"Ukrali su nam reformu i ispunili je svojim sadržajem.

Ako reforme prođu, umjesto univerziteta biće preduzeća, umjesto dekana i rektora menadžeri, a umjesto studenata klijenti", rekao je na početku protestnog marša prorektor Karlovog univerziteta u Pragu, Stanjislav Šteh.

Studenti su pred sjedištem vlade kao u danima "plišane revolucije" 1989. godine zveckali ključevima, uz skandiranje "Ne damo slobodu", "Nismo ovce" i "Dobeš u koš".

Ministar Jozef Dobeš, iako su ga demonstranti ispod prozora zgrade vlade pozivali da izađe, odbio je da se sretne sa ogorčenim studentima.

Grupica od 50 demonstranata nakon završetka protesta premjestila se od vlade do predsjedničkog zamka Hradčani, gde su predsedniku Češke, Vaclavu Klausu, otpjevali disidentske pjesme još jednog od simbola otpora komunističkom režimu i "plišane revolucije", Karela Krila.

Vaclav Klaus osudio je "Nedjelju nemira" i proteste studenata zbog reforme, a još početkom decembra kazao je da oni studenti koji odbijaju školarinu, parazitiraju sebično na ostatku češkog društva.

Galerija

Bonus video: