Anketa: Putin može da pobijedi u prvom krugu izbora

Prema ovoj anketi koja je urađena na reprezentativnom uzorku od 1.600 ispitanika, Putin bi u prvom krugu osvojio 59,9 odsto glasova, a za njim slijedi šef komunističke partije Genadi Zjuganov sa 15,1 odsto glasova
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Rojters
Vladimir Putin, Foto: Rojters
Ažurirano: 28.02.2012. 15:54h

Ruski premijer Vladimir Putin bi trebalo da pobijedi u prvom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju sa oko 60 odsto glasova, prema rezultatima ankete koju je danas objavio ruski institut VTsIOM, blizak vlasti.

Rezultati ove ankete mogu da se objave samo u stranim medijima pošto, po zakonu, ruski mediji ne mogu da objavljuju ankete pet dana prije izbora. Predsjednički izbori u Rusiji održavaju se u nedjelju, 4. marta.

Prema ovoj anketi koja je urađena na reprezentativnom uzorku od 1.600 ispitanika, Putin bi u prvom krugu osvojio 59,9 odsto glasova, a za njim slijedi šef komunističke partije Genadi Zjuganov sa 15,1 odsto glasova.

Milijarder Mihail Prohorov je na trećem mjestu sa 8,7 odsto glasova.

Prema anketama Putinu raste popularnost poslije pada koji je uslijedio poslije parlamentarnih izbora u decembru na kojima je pobijedila njegova Jedinstvena Rusija, Putin je prema anketama tada imao podršku glasača od 50 odsto.

Poslije parlamentarnih izbora koji su prema posmatračima i opoziciji bili obilježeni brojnim preverama, izbili su protesti, najveći od kada je Putin došao na vlast prije 12 godina. On je bio predsjednik od 2000. do 2008. a zatim premijer, pošto je nemoguće kandidovati se za treći uzastopni predsjednički mandat.

Bonus video: