Žipe: Ispunjeni uslovi za kandidaturu Srbije

"Treba biti strpljiv, kako kažu neke kolege, jer status kandidata nije članstvo u EU", rekao je Žipe
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2012. 13:48h

Šef francuske diplomatije Alen Žipe izjavio je u Briselu, da su ispunjeni uslovi da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Žipe je, napuštajući ranije sastanak šefova diplomatija EU, koji vode "političku raspravu" o dodjeli kandidature Srbiji, naglasio:

"Odavno smo ubijeđeni da je trebalo napredovati i Srbiiji dodijeliti status kandidata za članstvo".

"To je sad učinjeno", istakao je francuski ministar inostranih poslova koji je pohvalio posao koji su, s tim u vezi, obavili visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, evropski komesar Štefan File i posrednik EU u dijalogu Beograd-Priština Robert Kuper.

"Uslovi su ispunjeni i to će biti ohrabrenje za Beograd da napreduje u procesu integracija u Evropsku uniju, kao i za Kosovo koje je takođe napravilo napredak", naveo je Žipe.

"Treba biti strpljiv, kako kažu neke kolege, jer status kandidata nije članstvo u EU", zaključio je šef francuske diplomatije.

Odluku o statusu kandidata za Srbiju treba da donesu ministri 27 zemalja članica na sastanku savjeta za opšte poslove u utorak, a potom da je potvrde šefovi država i vlada na samitu 1. i 2. marta.

Bonus video: