PLAN B

Za Grke bankrot može biti spas

Iako Brisel pokušava da zadrži Grčku u eurozoni, njen izlazak bi mogao biti dobra opcija
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2012. 20:25h

Od dopisnice „Vijesti“

Iako u Briselu kažu da nemaju „plan B“ ako padne Grčka, čini se da to nije baš tako. Ako Grčka bankrotira, rezervna pozicija je pokušaj spasavanja Portugala i istovremeno podizanje zaštitnog zida prema Italiji, Španiji i Irskoj.

Portugal jeste u opasnosti jer mu dug raste, iako Lisabon „radi sve što Brisel kaže“. Iako bez pogovora steže kaiš i smanjio je budžet za trećinu, ipak mu se, možda baš zbog toga jer previše steže kaiš, dugovanja povećavaju.

Dakle, ne samo Grčka, nego ni Portugal nije siguran u svoju poziciju. Zaštitni zid sastoji se od toga da banke i fondovi otpišu grčke obveznice prije nego što Grčka bankrotira, a da istovremeno povećaju garantni kapital. Cilj dokapitalizacije banaka, na koju stalno apeluje MMF je da u momentu kad Grčka, a možda i Portugal, prestanu da plaćaju svoje obveznice, tj. kad njihova vrijednost postane nula, da u tom momentu ne bankrotiraju banke i fondovi.

Ako bankrotira Grčka, eurozona gotovo sigurno neće propasti - ona ipak čini samo dva odsto vrijednosti eurozone. Međutim, može se dogoditi da zemlje jednostavno „odbace euro“ i vrate se na nacionalne valute.

No, za tim neće biti potrebe, ako je zaštitni zid dovoljno dobar, odnosno ako potraga banaka za kapitalom donese rezultate. Štaviše, eurozona može izaći čvršća.

Psihološki, kad bi Brisel Grčku pustio niz vodu, to ne bi bilo toliko nepodnošljivo kao prije godinu

Psihološki, kad bi Brisel Grčku pustio niz vodu, to ne bi bilo toliko nepodnošljivo kao prije godinu. Upravo suprotno, javlja se kolektivna želja da se Grčka kazni. Još doduše ima neke šanse da se Grčka spase, ako bi neko našao način kako bi to trebalo uraditi. Za sada, logika nam govori sljedeće: Trojka, odnosno MMF i druge zemlje EU mogu pokrivati grčke gubitke još neko vrijeme. Već je na Grčku otišlo mnogo novaca, 300 milijardi eura, kako je naveo potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič.

Postavlja se pitanje kakvog smisla ima davati i dalje. Kome? Onim izluđenim političarima, notorno korumpiranim, koji su se, do prošle sedmice borili da poslanicima ne smanje plate i povlastice. I još važnije pitanje - dokad?

Galerija

Preporučujemo za Vas