Papa inaugurisao 22 nova kardinala

Novi kardinali su nadbiskupi Toronta, Praga, Utrehta, Firence, Njujorka, Berlina. Papa im je stavio na glavu purpurnu kapicu, uobičajenu samo za kardinale
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2012. 08:20h

Papa Benedikt XVI uveo je u dužnost 22 nova kardinala Katoličke crkve, na ceremoniji u Bazilici Svetoga Petra u Rimu, čime je broj povećan na 213 kardinala.

Od tog broja, međutim, samo njih 125 je mlađe od 80 godina i mogli bi da učestvuju u eventualnom biranju novog vjerskog poglavara Rimokatoličke crkve, prenijela je Vjerska informativna agencija (VIA).

Novi kardinali su nadbiskupi Toronta, Praga, Utrehta, Firence, Njujorka, Berlina. Papa im je stavio na glavu purpurnu kapicu, uobičajenu samo za kardinale.

Oni su, takođe, primili kardinalski prsten, na kome je lik prvoapostola Petra i Pavla, kao i dokument kojim im se titularno predaje na upravu jedna od rimskih crkava.

Ovo je bilo četvrto imenovanje kardinala od kada je na papskom tronu Benedikt XVI.

Među 213 kardinala, najviše ih je Italijana - 52, slijede Amerikanci kojih je 19, dok ih je iz Brazila i Španije po deset. Devet je Poljaka i Francuza, koliko i Njemaca.

Gradovi čiji nadbiskupi su obično kardinali tek će doći na red, verovatno iduće godine. Među njima su Tokio, Manila, Rio de Žaneiro, Torino, Toledo, London.

U svojoj propovjedi, papa Benedikt XVI je nove kardinale pozvao da služe u ljubavi - prema Bogu, crkvi, braći i sestrama, predajući se u tome u potpunosti, "u slučaju potrebe i do prolivanja krvi".

Bonus video: