Grčkoj predloženo da proda ostrva Turskoj

"Turska bi bila veoma zainteresovana. Odustajanje od dhelova sopstvenog suvereniteta bio bi znak zahvalnosti za pomoć", rekao je Lajtl
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2012. 11:15h

Predsjednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl predložio je da Grčka proda svoja ostrva Turskoj u cilju saniranja budžeta.

Lajtl je u intervjuu bečkom nedeljniku „Profil“ objasnio da bi visokozadužena Grčka trebalo Turskoj da proda „nenaseljena i daleka“ ostrva.

"Turska bi bila veoma zainteresovana. Odustajanje od dhelova sopstvenog suvereniteta bio bi znak zahvalnosti za pomoć", rekao je Lajtl.

Lajtl je ukazao da svakim novim paketom pomoći u cijeloj Evropi raste „anti grčko“ raspoloženje.

Grčka očekuje da joj Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF) odobre drugi paket pomoći za spasavanje u visini od 130 milijardi eura, koji je uslovljen dogovorom vlade u Atini sa medjunarodnim privatnim povjeriocima koji bi trebalo da otpišu oko 100 milijardi kredita koji su dali toj zemlji.

Povrh toga, Grčka država treba da sprovede drakonske mjere štednje, koje podrazumijevaju smanjivanje plata i otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru.

U utorak su ministri finansija eurozone odložili donošenje odluke o isplati drugog paketa pomoći za spasavanje te prezadužene zemlje. Grčki dugovi dostižu 360 milijardi eura.

Grčkoj je drugi paket pomoć vredan ukupno 230 milijardi eura, neophodan kako bi izbjegla da bankrotira kad na naplatu 20. marta stignu obveznice vredne 14,5 milijardi eura.

Grčka je u proljeće 2010. dobila prvi paket pomoći od EU i MMF 110 milijardi eura.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos je protekle nedjelje izjavio kako nekoliko članica eurozone više ne žele Grčku u evrozoni, koja okuplja 17 članica EU.

Prije Lajtla je šef nemačke firme ''Boš'' Franc Ferenbah zatražio isključenje Grčke iz EU i euro-zone i rekao da ta zemlja sa ''fantomskim penzionerima'' i ''bogatim poreskim neplatišama'' nema šta da traži u Uniji.

Bonus video: