U KRITIČNOM STANJU

Holandski princ teško povrijeđen na skijanju u Austriji

Princ Friso je mlađi brat prestolonasljednika i krunisanog princa Viljema Aleksandra, a sam je isključen iz nasljedne linije
0 komentar(a)
princ Friso, Foto: Reuters
princ Friso, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2019. 00:00h

Holandski princ Johan Friso (43) u kritičnom je stanju nakon što je bio zatrpan u lavini dok je skijao van staze na austrijskim Alpima, saopštili su juče nadležni organi.

Srednji sin kraljice Beatriks izvučen je bez svijesti iz snijega 20 minuta nakon nesreće i reanimiran, kazao je gradonačelnik Leha novinskoj agenciji Austrijan pres (APA).

Princ je skijao sa pratiocem van obilježenih staza kada ih je pogodila lavina, širine 30 i dužine 40 metara.

Princ, koji se prije deceniju odrekao prava na tron, odveden je na univerzitetsku kliniku u Inzbruku.

Njegovo stanje je „stabilno, ali je njegov život i dalje ugrožen“, a kraj njega su kraljica i supruga Mabel, navodi se u saopštenju holandske vlade.

Holandska kraljevska porodica zimski odmor često provodi u Lehu, u provinciji Forarlberg.

U mnogim djelovima zemlje na snazi su upozorenja na opasnost od lavina, ali neki avanturisti skijaju van staza. U Lehu, stepen opasnosti bio je četiri na skali od pet.

"To se desilo na otvorenom prostoru, ne na obezbijeđenoj stazi“, kazao je jedan zvaničnik policije o mjestu gdje se dogodila nesreća.

U drugom saopštenju holandske vlade se sugeriše da će ljekari kroz nekoliko dana imati jasnu sliku prinčevog zdravstvenog stanja.

"Proces spasavanja je savršeno funkcionisao", kazao je agenciji Rojters jedan službenik policije u Lehu, i dodao: "Spasilački timovi su došli na mjesto nesreće sa helikopterima. Odmah smo mogli da ga lociramo i spasemo".

Princ je nosio odašiljač koji je pomogao spasilačkim timovima da ga brzo lociraju.

Princ Friso se odrekao prava na tron 2004. kada se oženio aktivistkinjom za ljudska prava Mabel Vise Smit. Par ima dvije kćerke, Luanu i Zariju.

Vlada je odbila da podrži njihov brak, jer su dali netačne informacije o odnosu mlade sa jednim mrtvim gangsterom.

Prema holandskom zakonu, članovi kraljevske porodice koji pretenduju na tron moraju dobiti dozvolu od vlade i parlamenta za stupanje u brak, pošto kabinet snosi odgovornost za njihova djela.