Većina stanovnika smatra da je u EU korupcija glavni problem

U ovom istraživanju Grci su na vrhu liste, a u toj zemlji je 98 odsto ispitanika ocijenilo da je korupcija veliki problem.
62 pregleda 0 komentar(a)
Korupcija, Foto: Ilustracija
Korupcija, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 16.02.2012. 16:41h

Većina stanovnika EU, njih 74 odsto vjeruje da je korupcija glavni problem u njihovim zemljama, dok 47 odsto Evropljana misli da se nivo korupcije u njihovim državama povećao u posljednje tri godine, pokazalo je najnovije istraživanje Eurobarometra, koje je sprovela Evropska komisija.

Grci su na vrhu liste, a u toj zemlji je 98 odsto ispitanika ocijenilo da je korupcija veliki problem. Iza Grčke su Portugal i Kipar, u kojima je 97 odsto učesnika u istraživanju procijenilo visok stepen korupcije u njihovim zemljama, a slijede Rumunija i Mađarska sa 96 odsto.

Ispitanici iz Slovenije i Bugarske, njih 95 odsto, smatraju veoma prisutnom korupciju u svojim zemljama.

Na začelju liste su Danska, gdje je 19 odsto ispitanika ocijenilo da u njihovoj zemlji ima korupcije, Luksemburg i Holandija sa 34 odsto i Finska sa 36 odsto.

Ubijeđeno da u evropskim institucijama ima korupcije je 87 odsto Austrijanaca, 85 odsto Šveđana, 84 odsto Portugalaca, 81 odsto Njemaca, dok novije članice EU manje u to vjeruju, i to 52 odsto Poljaka, 56 odsto Rumuna, 57 odsto Bugara.

Generalni direktorat za unutrašnje poslove, uz koordinaciju Generalnog direktorata za komunikaciju Evropske komisije, sproveo je ovo istraživanje od 3. do 18. septembra 2011.

Bonus video: