Hrvatski pasoši za srpske kriminalce

U iznajmljenom stanu u Valensiji koji su koristili uhapšeni, pronađeno je i 530.000 eura gotovine i arsenal oružja, municije i eksploziva
131 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2012. 09:48h

Luka Bojović osim dva hrvatska pasoša imao je i litvanski, na ime Tomas Dragin.

Bojović i trojka - Vladimir Milisavljević, Siniša Petrić i Vladimir Mijanović imali su pasoše na imena Damir Ignjatović, Goran Ljubišić i Marijan Barišić. prenosi Jutarnji list.

Sliku o dugoj istoriji izdavanja lažnih pasoša u Hrvatskoj, kako prenosi taj list, dao je svojevremeno Božidar Spasić, dugogodišnji šef odjeljenja specijalnih inostranih akcija u jugoslavenskom SDB-u.

Iskustva SDB-a

"Mi smo našim kriminalcima izdavali lažne pasoše i olakšavali im odlaske u inostranstvo, gdje su se bavili svojim poslovima. Onda su, puni deviza, dolazili u Beograd i trošili. Ovdje nisu imali potrebe da se bave kriminalom - objasnio je Spasić.

Nakon izbijanja rata, službe u novonastalim državama oslanjale su se na iskustva stečena radom u SDB-u.

Veselin Vukotić Vesko, tada 47-godišnji Nikšićanin, 2006. nakon 16 godina bjekstva, uhapšen je u Madridu.

Kod njega je pronađena hrvatski pasoš na ime Ludvig Bulić.

Darko Šarić, kojeg povezuju sa ubistvom Iva Pukanića, te Bojovićev kum Cvetko Simić imali su originalne pasoše i lične izdate u konzulatu Hrvatske u BiH, prenosi "Jutarnji list".

Član zemunskog klana Sretko Kalinić lično je u avgustu 2006. na šalteru policije u Petrinjskoj preuzeo isprave na ime Drage Cesara. Lažne isprave "sredio" mu je Cvetko Simić, koji je vjerovatno sarađivao sa službama u cijelom regionu. Kaliniću je lažni pasoš na ime Milivoj Mandić preko Simića za 26.000 eura nabavio u konzulatu u BiH.

Ono što je u daljnjoj istrazi bitno ustanoviti, kako navodi list, jest jesu li "zemunci" uhapšeni u Španiji lažni identitet imali na originalnim ili lažnim obrascima. Ako je na originalnom obrascu, vrlo brzo bi se moglo utvrditi koji referent ih je izdao.

Mostarski kontingent

Lažni identitet imali su i Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Andrija Drašković, ali i Hrvoje Petrač, Ico Mateković... Lažni identitet na originalnom obrascu pasoša imao je i Ante Gotovina, koji je uz lažni idenitet Kristijan Horvat imao i lažni idenitet preminulog Stjepana Seničića.

Oko 900 pasoša iz tzv. mostarskog kontingenta, koje su nestale krajem 90-ih, već odavno nije u upotrebi jer su sve one u sistemu Inerpola. Dakle, MUP mora ustanoviti kako su ih "zemunci" nabavili.

Bonus video: