Predizborni hakerski rat u Rusiji

Nekoliko nedjelja uoči izbora u Rusiji je izbio pravi hakerski rat. Blokiraju se sajtovi medija kritički raspoloženih prema Kremlju, provaljuje se u njihove e-mail boksove
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2012. 16:37h

Moskovski dnevni list Kommersant govori o "najvećem političkom skandalu u posljednjih 12 godina". Iza velikih hakerskih napada na taj list u martu 2008. navodno stoji Kremlju lojalna omladinska organizacija "Naši". Dokazi za to mogu se, prema pisanju Kommersanta, naći u mejlovima vođe "Naših" Vasilija Jakemenka i njegove portparolke Kristine Potupčik.

Hakeri koji se predstavljaju kao ruski izdanci međunarodno aktivne grupe Anonimus "provalili" su u e-mejl boksove Jakemenka i Potupčikove i prije nekoliko dana ih objavili na internetu. Izdavačka kuća Kommersant je poslije toga zatražila od ruskog ministarstva unutrašnjih poslova da provjeri te informacije. Dokazi koji postoje, piše u svom blogu Demjan Kudrjavcev, glavni direktor Kommersanta, dovoljni su za pokretanje krivičnog postupka.

"Naši" odbacuju sve optužbe i prijete Kommersantu tužbom za klevetu. Ta omladinska organizacija finansira se novcem ruskih poreskih obveznika i već godinama lobira za Vladimira Putina. Ruski premijer se trenutno smatra za favorita na predsjedničkim izborima 4. marta.

Internet kao bojno polje

Hakerski skandal ne baca međutim samo loše svjetlo na Putina. On pokazuje i da je internet postao važan u ruskoj politici. Mediji govore čak o "hakerskom ratu" između pristalica i protivnika Kremlja.

Ne prođe ni jedna nedjelja bez hakerskih napada. Tako je grupa Anonimus 8. i 9. februara blokirala internet stranice Putinove stranke "Ujedinjena Rusija". Prije toga su napadnuti sjatovi više opozicionih stranaka. Internet se sve češće koristi i za kampanje protiv opozicionara. Prisluškuju se njihovi privatni telefonski razgovori a zatim stavljaju na mrežu. Nedavno je žrtva takvog napada bio i bivši vicepremijer Boris Nemcov.

Do sada su najveće smetnje u ruskom internetu nastupile na dan parlamentarnih izbora, 4. decembra 2011. Sajtovi više medija kritički raspoloženih prema vladi Rusije, među njima i lista Kommersant, ali i jedne nezavisne organizacije izbornih posmatrača satima nisu bile dostupne.

Ovakvi hakerski napadi, tvrdi glavni urednik uticajne radio stanice, Eho Moskve, Aleksej Venediktov, dodatno dovode u pitanje legitimnost izbora za Dumu. "Cilj je bio da našu radio stanicu spriječe da izvještava o izbornim nepravilnostima", tvrdi Venediktov.

Skupi "sport"

Vrlo je teško otkriti ko zaista stoji iza hakerskih napada, tvrde ruske vlasti. Prema procjenama poznavaoca scene hakeri su tehnički puno bolje opremljeni od policije.

U većini slučajeva radi se o DDoS-napadima. To je skraćenica za "Distributed Denial of Service" - stručni engleski izraz za kompjutorsku sabotažu.

On opisuje situaciju u kojoj se s više računara pošalju hiljade zahtjeva na jedan server i tako ga preopterete. To, prema stručnjacima, ni u kom slučaju nije jeftina "igra". Procjenjuje se da su napadi na Kommersant koštali više desetina hiljada eura.

Šta je moralno ispravno?

Provala u e-mail boksove aktivista organizacije "Naši" nameće i neka moralna pitanja, piše Kommersant. Kada hakeri objavljuju pisma opozicionara s privatnim sadržajem, onda je to za osudu jer se "tuđa pisma ne čitaju". Ali u ovom slučaju su žrtve hakerskog napada "službenici jedne mutne vladine organizacije sumnjivog karaktera". Smiju li se e-mail-ovi do kojih se došlo ilegalno koristiti kao dokazni materijal i tako davati legitimitet protivzakonitim metodima kojima se služe hakeri?

Većina liberalnije nastrojenih Rusa vjerovatno dijeli mišljenje blogera ruskog programa DW-a koji piše: "S jedne strane su slučajevi u kojima se radi o privatnom životu opozicionara, a s druge strane jedan slučaj relevantan za cijelo društvo."

Moralna pobjeda je, smatra Artjom Loskutov, u slučaju "provaljenih" mailova "Naših" na strani Anonimusa. Ta grupa je već najavila i nove napade.

Novinarka protjerana zbog intervjua sa Putinovim rivalima >>>

Galerija

Bonus video: