GORILA 3

Policija rastjerala huligane nakon protesta u Bratislavi

Protest nazvan "Gorila 3", organizovan zbog korupcije političara objelodanjene na osnovu prisluškivanih audio dokumenata, okupio je danas u Bratislavi oko 3000 ljudi.
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2012. 20:34h

Specijalci slovačke policije pendrecima su morali da rastjeraju nekoliko desetina ekstremista i huligana koji su nakon mirnih demonstracija hiljada Slovaka u centru Bratislave krenuli u nenajavljeni marš ka predsjedničkoj palati.

Uz uzvike "Policijska država" i "Izdaja domovine", huligani su večeras počeli da bacaju petarde na predsjedničku palatu i kordon specijalaca, a najagresivniji su pokušali da provale kapiju sjedišta šefa države.

Policija ih je pendrecima izgurala dalje od kapije.

Prethodno se oko 3.000 Slovaka, prema procjenama organizatora, okupilo popodne u centru Bratislave u već trećem protestu protiv korupcijske povezanosti tajkuna i političara.

Slovaci su počeli da izlaze na ulice i traže ostavke političara na koje je pala sijenka podozrenja prije tri nedjelje, zato što se na internetu pred Božić pojavio anonimno dosije slovačke tajne službe SIS nazvan "Gorila" o vezama političara do 2006. godine sa moćnom finansijskom grupacijom Penta. Dokument, koji se na internetu pojavio u decembru, iznosi da su slovačke kompanije korumpirale političare do 2006. godine, za vrijeme vladavine premijera Mikolaša Dzurinde.

Demonstranti zahtijevaju i da ostavku podnese predsjednik Najvišeg suda Štefan Harabin jer nikada nije do kraja objasnio svoje veze sa odbjeglim kosovsko-albanskim bosom Bakijem Sadikijem, koji je u odsustvu osuđen na 22 godine zatvora za šverc heroina, a prema posljednjim poznatim podacima skrivao se na Kosovu.

Hakeri iz međunarodne grupe Anonimni podržali su današnje proteste protiv Gorile tako što su blokirali sajt Ministarstva pravde.

Prošlog petka demonstriralo se uz skandiranja "Gorile u kaveze" i "Dosta nam je Gorila" u osam slovačkih gradova i u Londonu, a prema procjenama organizatora na ulice je izašlo širom zemlje preko 30.000 ljudi.

Slovačka premijerka Iveta Radičova primila je sinoć organizatore protesta kako bi saslušala njihove zahtjeve, prije svega to da se istraže sve optužbe iz dosijea, političari koji se pominju da se povuku sa funkcija, donesu novi zakoni o finansiranju političkih stranaka i ojača direktno demokratija preko referenduma.

Upozorila ih je da njihov protest spremaju da zloupotrebe huligani i ekstremisti, što se večeras i desilo iako su same demonstracije "Gorila br.3" održane samo na trgu, bez protestnih pohoda pored sjedišta državnih institucija, kao i tokom prva dva protesta.

Nakon što su na kraju saslušali slovačku i čessku himnu, većina ljudi se razišla, a ka predsjedničkoj palati se uputilo samo nekoliko desetina uglavnom mladih demonstranata.

Organizatori su sljedeći protest "Gorila 4" u Bratislavi najavili van centra grada, ispred sjedišta Pente, a ljude pozvali da vide kakvu ogradu je Penta podigla od njihovih para od poreza.

Galerija

Preporučujemo za Vas