Merkel: Američka odluka o Iranu otežala situaciju na Bliskom istoku

Merkelovoj je u italijanskom gradu Asizi danas uručena Lampa mira Svetog Franje Asiškog, priznanje poznato kao "katolička Nobelova nagrada"
1 komentar(a)
Angela Merkel Italija, Foto: Reuters
Angela Merkel Italija, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.05.2018. 16:21h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je američka odluka o povlačenju iz nuklearnog sporazuma o Iranu otežala situaciju na Bliskom istoku, prenijela je agencija AP.

Merkelova je u italijanskom gradu Asizi, gdje joj je danas uručena Lampa mira Svetog Franje Asiškog, priznanje poznato kao "katolička Nobelova nagrada", izrazila zabrinutost zbog tenzija između Izraela i Irana zbog nedavnih napada izraelskih snaga na iranske položaje u Siriji, kao i ispaljivanje raketa na okupiranu Golansku visoravan.

Njemačka kancelarka je rekla da mir nije moguć bez pravde i da je "potraga za mirom i pomirenjem, nezavisno od vjere i vizije svijeta, suštinski i osnovni zadatak politike".

O situaciji s migrantima, o čemu vlada podijeljenost u Evropi, ona je rekla da tolerancija mora da bude prisutna u cijeloj Evropskoj uniji" i dodala da se treba suprotstaviti populističkim idejama koje su uzele maha na starom kontinentu.

Njemačka kancelarka je takođe izrazila zabrinutost zbog situacije u istočnoj Ukrajini, gdje se primirje "krši svake noći" i svaki dan neko pogine.

"Ukrajina nas zabrinjava. Tražimo poštovanje mirovnog sporazuma postignutog u Minsku", rekla je Merkelova i dodala da je prekid vatre svake noći prekršen i da svaki dan neko pogine, prenijela je agencija Frans pres.

U sukobima na istoku Ukrajinu od aprila 2014. godine poginulo je više od 10.000 ljudi. Iako je postignut mirovni sporazum 2015, koji podrazumijeva prekid vatre, povlačenje oružja sa prve linije fronta i ustavne reforme, primirje se stalno krši, uz međusobne optužbe sukobljenih strana, ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika.

Merkelova, ćerka protestantskog pastora, odlikovana je zbog rada na pomirenju i promociji mirnog zajedničkog života između naroda, naveli su sveštenici franjevačkog reda prilikom uručenja nagrade.

Na ceremoniji uručenja nagrade bio je prošlogodišnji laureat, kolumbijski predsjednik Huan Manuel Santos, koji je pohvalio nemačku kancelarku kao "hrabru ženu" koja donosi "pravedne, ali ne uvijek popularne odluke", navodeći njenu politiku prema migrantima.

Santos, koji je osvojio Nobelovu nagradu za mir 2016. i katoličko priznanje 2017. zbog doprinosa o okončanju građanskog rata u Kolumbiji, osudio je prepreke ka potpuno pomirenju u njegovoj zemlji.

Lampa mira Svetog Franje Asiškog prvi put je dodijeljena 1981. godine Lehu Valesi, a medju laureatima su Jovan Pavle Drugi, Majka Tereza, Jaser Arafat, Mihail Gorbačov, Šimon Peres, Mahmud Abas i papa Franjo.

Bonus video: