EU kritikuje Bugarsku i Rumuniju zbog nedovoljnih reformi

Holandija je jedan od najvećih protivnika prijema Rumunije i Bugarske u šengensku zonu, uz argument da će 25 zemalja ove zone biti njihovim prijemom otvorene za priliv organizovanog kriminala i korupcije
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2012. 15:09h

Evropska komisija kritikovala je Rumuniju i Bugarsku zbog nesprovođenja efikasnih mjera u reformi pravosuđa i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, čime se umanjuju njihove šanse za brzi prijem u šengenski prostor bez granica.

U dva izvještaja objavljena danas, Evropska komisija je navela da dvije zemlje još ne ispunjavaju očekivanja, pet godina pošto su se pridružili Uniji.

Holandija je jedan od najvećih protivnika prijema Rumunije i Bugarske u šengensku zonu u okviru koje se putuje bez granica, uz argument da će ta zona koja obuhvata 25 zemalja biti njihovim prijemom otvorena za priliv organizovanog kriminala i korupcije.

Holandija traži da dvije zemlje pokažu da su ostvarile konkretan napredak u borbi protiv korupcije i da mogu da obezbijede kontrolu svojih granica sa trećim zemljama.

Holandski ministar za evropska pitanja Ben Knapen rekao je oim zemljama da treba da preduzmu tražene mjere do ljeta.

"Holandija čeka dva uzastopna pozitivna izvještaja u kojima se pokazuje značajan i nepovratan napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala",rekao je on.

On je rekao da će se vidjeti u julu, kada bude izdat godišnji izvještaj Komisije, da li je taj napredak ostvaren. Komisija u svojim izvještajima mjeri napredak ostvaren u pravosudnoj reformi i borbi protiv korupcije.

Danas izdati izvještaji su pripremni izvještaji za godišnju varijantu izvještaja Evropske komisije, koji će biti objavljen u julu.

"Neobjašnjivo" bogaćenje

U izvještaju Komisije za Bugarsku se navodi da nije zabilježen nikakav konkretan napredak po pitanju sistema kontrole prijavljivanja imovine visokih funkcionera kojim treba da se prate slučajevi neobjašnjenog bogaćenja.

Komisija poziva bugarske vlasti da sprovode profesionalne i nepristrasne istrage o navodima o korupciji na visokom nivou i takođe preporučuje da se preduzmu dodatne mjere da se spriječi i bori protiv korupcije, posebno na granicama i u lokalnim administracijama.

Izvještaj za Rumuniju je povoljniji, ali Bukurešt i Sofija se ne mogu odvojiti kada je riječ o prijemu u šengensku zonu, i kritike jednog kandidata povlače za sobom sankcije i za drugog.

Bonus video: