Pukla brana u Bugarskoj, troje poginulih

Talas visok 2,5 metara preplavio je 700 kuća u selu Biser, nedaleko od granice sa Grčkom
0 komentar(a)
Ženeva snijeg, Foto: Beta/AP
Ženeva snijeg, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.02.2012. 16:11h

Trojica starijih muškaraca poginula su danas u poplavama nakon pucanja brane na jugu Bugarske.

Talas visok 2,5 metara preplavio je 700 kuća u selu Biser, nedaleko od granice sa Grčkom, kada je brana Ivanovo pukla, kazao je šef civilne odbrane Nikolaj Nikolov.

Civilna odbrana upozorava da su još dvije brane u regionu na ivici da preplave i pozvala je stanovništvo da bude spremno za evakuaciju.

U velikom dijelu južne Bugarske na snazi je vanredna situacija zbog obilnih padavina, prenosi Tanjug.

Gradonačelnica Bisera Zlatka Valkova kazala je da su iz vode izvučena tijela trojice starijih muškaraca.

Voz na liniji Beograd-Istanbul iskočio je prošle noći iz šina nedaleko od pograničnog grada Svilengrada, a niko od putnika nije povrijeđen. Uzrok nesreće je izlivanje rijeke Marice.

Zatvorena granica ka Rumuniji

Bugarska je zbog obilnih sniježnih padavina privremeno zatvorila sve granične prelaze prema Rumuniji, saopštila je ministar regionalnog razvoja i urbanizma Ljiljana Pavlova.

U Bugarskoj je situacija zbog sniježnih padavina, kiše, klizišta i lavina teška, a Pavlova je pozvala sve koji putuju da poštuju naredbe, da budu dobro opremljeni ili da po mogućnosti odgode putovanje.

Vanredno stanje je proglašeno u dve opštine - Zlatograd i Nedelino, a upozoravajući narandžasti kod će važiti na cijeloj teritoriji zapadne Bugarske. U utorak se očekuju najveće padavine u ovoj godini na području Vidina, Smoljana, Krdžalija i Sofije.

Meteorolozi očekuju da se obilne padavine, smetovi i niske temperature zadrže do srijede.

Bugarsko Ministarstvo regionalnog razvoja izreklo je i kazne firmama za loše čišćenje ulica.

Najveću kaznu od 70.000 eura dobilo je preduzeće koje čisti sneg u Plovdivu, a nisu izostavljene ni firme koje čiste ulice u Perniku i Jambolu.

Zbog nezadovoljavajućeg čišćenja autoputeva "Trakija“ i "Hemus" sa 20.000 eura kažnjenja je državna kompanija "Automagistrale".

Visina snežnog pokrivača u nekim oblastima dostigla je 1,5 metara, zbog magle i snijega vidljivost je smanjena na 50 metara, sa temperaturom od minus 15 do minus 20 stepeni Celzijusovih.

Bonus video: