Rasmusen: Povlačenje NATO trupa iz Avganistana krajem 2014.

Rasmusen je ovo rekao komentarišući odluku Francuske da povuče svoje vojnike iz Avganistana do kraja sljedeće godine, godinu dana prije prethodno utvrđenog roka.
0 komentar(a)
Rasmusen , NATO SAMIT BRISEL, Foto: Beta/AP
Rasmusen , NATO SAMIT BRISEL, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.02.2012. 17:50h

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog pakta Anders Fog Rasmusen rekao je uoči današnjeg ministarskog savjeta da će se NATO snage povući iz Avganistana do kraja 2014.godine "planski i prema dogovoru".

Rasmusen je ovo rekao komentarišući odluku Francuske da povuče svoje vojnike iz Avganistana do kraja sljedeće godine, godinu dana prije prethodno utvrđenog roka.

Istovremeno, Sjedinjene Države su najavili da će njihove trupe okončati sve borbene operacije do kraja 2013, da bi tokom 2014. odgovornost za bezbjednost zemlje bila prepuštena avganistanskoj vojsci.

"Od ključne je važnosti da se ova promjena sprovede planski i koordinisano", rekao je Rasmusen na ulasku u sjedište NATO, gdje su se danas okupili ministari odbrane zemalja članica Alijanse.

Ministri će na dvodnevnom sastanku prevashodno razgovarati o Avganistanu i najavljenom drastičnom smanjenju američkih snaga u Evropi.

Talibani spremni da preuzmu vlast u Avganistanu >>>

Za sjutra je predviđen i kratak razgovor o situaciji na Kosovu, ali se ne očekuje da ministri odstupe od ranije utvrđenog stava da "misija KFOR vrši svoju dužnost nepristrasno i statusno neutralno kako bi stvorila prostor za pronalaženje političkog rešenja".

Komandna antiraktetnog štita u Njemačkoj

Komandni centar antiraketnog štita koji će NATO razmjestiti u Evropi, biće u Njemačkoj, rekao je danas u Briselu jedan diplomata na marginama sastanka ministara odbrane NATO.

"Komandni centar za antiraketni štit NATO biće postavljen u bazi u Ramštajnu", na zapadu Njemačke, rekao je taj diplomata agenciji Frans pres.

Portparol savezničkih snaga u vazduhoplovnoj bazi u Ramštajnu potvrdio je tu informaciju Frans presa.

Postavljanje štita u Evropi treba da obezbijedi zaštitu od mogućih prijetnji koje predstavljaju države poput Irana.

Bonus video: