Grčka neće dobiti EU povjerenika sa pravom veta

Njemački predlog o dodjeljivanju EU pojerenika Grčkoj je tokom vikenda iscurio u javnost i izazvao zgražavanje grčkih političara zato što bi ta osoba imala pravo veta na odluke parlamenta i vlade.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2012. 17:53h

Nakon sastanka čelnika evropskih članica njemačka kancelarka Angela Merkel je juče izrazila svoju frustraciju zbog sporog napredovanja reformi u Grčkoj, ali je odbila da direktno govori o planovima da se u tu državu uvede povjerenik EU za poreze i uštede. Takav njemački predlog je tokom vikenda iscurio u javnost i izazvao zgražavanje grčkih političara zato što bi ta osoba imala pravo veta na odluke parlamenta i vlade.

Merkel je kazala da je grčki spori napredak u uvođenju reformi, koje se potrebne da bi dobili novi "paket pomoći, na dnevni red ponovno stavio ideju većeg nadzora te države od drugih članica EU. Dodala je da kada EU i MMF, koji su zaduženi za praćenje stanja u Grčkoj, budu mogli u svojem izvještaju da napišu da je Grčka ponovo "na pravom putu" tada će i tema jačeg nadzora biti sklonjena s dnevnog reda, piše EU Observer.

Merkel izbjegavala da pomene EU povjerenika za Grčku

Angela Merkel se strašno trudila da u izjavi ne pomene EU povjerenika s pravom veta u Grčkoj, jer je ta tema izazvala mnogo ljutnje prošlog vikenda. Umjesto te nove ideje, koju su mnogi nazvali gušenjem demokratije, Merkel se vratila staroj ideji s kojom su se svi složili u oktobru prošle godine o "snažnijem praćenja na terenu" grčkog napretka u periodu trajanja programa EU i MMF u ovoj državi na ivici bankrota. Merkel je kazala da grčki sistem sada treba napraviti da bude funkcionalniji.

Merkel je pomenula i pritiska kojem je izložena od strane poslanika svoje stranke i njemačkih liberala koji traže strožiji odnos prema Grčkoj, tvrdeći da rukovodstva država koje posuđuju novac žele da zadrže aklonost svojih parlamenata i da im je zbog toga potreban uspjeh ovih ekonomskih mjera.

Francuski predsjednik Nikolas Sarkozi je nakon EU samita branio Angelu Merkel i rekao da je "potpuno normalna" inicijativa kojom se traži praćenje grčkog napretka, ali je i dodao da nema govora o tome da se toj državi postavi tutor. "Takav stav nije iznijela, a nije ga ni branila kancelarka Merkel", kazao je Sarkozi i dodao da ne bi bilo razumno, demokratski, a ni efikasno spolja kontrolisati Grčku.

Može li Grčka da platiti 14,5 milijardi eura duga?

Prije sastanka je predlog uvođenja "tutora" izazvao podjelu među evropskim liderima. Predlog je otvoreno podržala Švedska, dok su protiv bili Luksemburg i Austrija.

Novi sastanak o stanju u Grčkoj ove nedjelje će održati evropski ministri finansija. Pojačava se pritisak na Grčku da sklopi dogovor s privatnim finansijskim institucijama koje imaju njihove obveznice. Ako uspiju da se dogovore o dijeljenju gubitaka Grčka će dobiti novi "paket pomoći" od EU i MMF-a. Među evropskim državama, najviše će im posuditi Njemačka.

Ukoliko Grci ne uspiju da dobiju taj novac na vrijeme, neće moći da otplate 14,5 milijardi duga koji im na naplatu stiže sredinom marta. U tom slučaju im prijeti bankrot i izlazak iz eurozone.

Bonus video: