Rumunija: Zatvor za bivšeg premijera

Bivši šef vlade, koji nije bio u sudu kada mu je presuda izrečena, rekao je za rumunsku TV Realitatea da će uložiti žalbu
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2012. 16:19h

Vrhovni sud Rumunije osudio je bivšeg premijera Adrijana Nastasea na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine zbog korupcije.

Nastase, koji je bio na čelu rumunske vlade od 2000. do 2004. godine, osuđen je zato što je za finansiranje svoje predsjedničke kampanje 2004. godine uzeo 1,7 miliona eura državnih sredstava.

Bivši šef vlade, koji nije bio u sudu kada mu je presuda izrečena, rekao je za rumunsku TV Realitatea da će uložiti žalbu na ovu presudu, javila je Agencija Frans pres.

Ova presuda je "očigledno rezultat pritiska na sudije", kazao je Nastase, ističući da su dokazi koje je u sudu iznio pokazali da je nevin, a da je suđenje bilo "politički motivisano".

Nastase je prošlog mjeseca oslobođen krivice u drugom slučaju, u kojem je takođe bio optužen za korupciju, a predstoji mu još jedan sudski proces zbog navoda da je obezbijedio povoljnu cijenu za izgradnju luksuzne kuće u zamjenu za imenovanje šefa građevinske firme za ministra.

Bonus video: