Poljska neće potpisati sporazum o fiskalnoj disciplini

Poljska će potpisati sporazum o fiskalnoj disciplini u okviru eurozone pod uslovom da učestvuje u procesu donošenja odluka o tome kako će sporazum biti primijenjen
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2012. 15:18h

Poljski premijer Donald Tusk upozorio je u ponedjeljak da neće potpisati sporazum o fiskalnoj disciplini, za koji navodi da mu nedostaje ambicije i hrabrosti, ukoliko zvanična Varšava ne dobije pravo glasa u donošenju ključnih odluka u eurozoni, iako nije članica tog bloka.

"Mi nećemo prihvatiti taj dokument u njegovom sadašnjem obliku, najavio jeTusk, govoreći o sporazumu koji bi trebalo da potpiše 26 od 27 članica Unije, bez Velike Britanije", prenosi AFP.

"Poljska je spremna da preuzme dio odgovornosti za fiskalni sporazum pod uslovom da naša zemlja učestvuje u procesu donošenja odluka o tome kako će sporazum biti primijenjen", izjavio je poljski premijer nakon razgovora s predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, a samo nekoliko sati uoči početka samita Evropske unije u Briselu.

Očekuje se da će na tom samitu biti postignut okvirni dogovor o tom sporazumu, čiji je cilj izbjegavanje reprize dužničke krize u eurozoni, prije zvaničnog usvajanja na samitu EU 1. i 2. marta.

Bonus video: