U Evropi raste uticaj ekstremne desnice

U izvještaju je imenovano 9 članica EU, koje naginju ka politici ekstremne desnice: Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Holandija, Poljska, Španija i V.Britanija
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2012. 20:06h

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Human Rights Watch" (HRW) u svom najnovijem izvještaju ističe da sve ukazuje na to da je unutar EU sve izraženije jačanje politike ekstremne desnice.

U svom izvještaju HRW ukazuje na rasističke napade u Grčkoj u Mađarskoj, loše postupanje prema Romima, arapskim imigrantima i generalno prema muslimanima, kao i na slabu reakciju institucija EU na ove pojave.

HRW kao najšokantniji rasistički napad u Evropi izdvaja ubistvo 77 ljudi u Norveškoj, koje je izvršio Anders Brejvik.

Organizacija podsjeća na njegov iskaz da je to učinio kako bi "spriječio da islam preuzme kontrolu nad Evropom".

HRW upozorava da u napadu koji je izvršio Brejvik "odzvanja nešto što je postala glavna tema u Evropi i ukazuje na opasnosti neprovjerene netolerancije u zemljama kao što je Francuska, koja je zabranila nošenje muslimanske marame.

Takođe i Holandije, čiji su sudovi političaru ekstremne desnice, Gertu Vildersu, dali poseban prostor za govor mržnje prema muslimanima".

Ova organizacija ukazuje i na to da je u maju prošle godine masa aktivista ekstremne desnice u Grčkoj upala u naselje naseljeno Pakistancima i da je tada povrijeđeno 25 osoba.

U Mađarskoj je u aprilu prošle godine Crveni krst evakuisao 277 Roma jer su članovi organizacije ekstremne desnice u neposrednoj blizini naselja organizovali vježbe poput vojnih.

U izvještaju je imenovano devet zemalja članica EU, koje naginju ka politici ekstremne desnice, od azilanata do prava gej populacije, a to su: Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Holandija, Poljska, Španija i Velika Britanija.

Galerija

Bonus video: