Francuski Senat glasa o zakonu o genocidu nad Jermenima

Francuski Senat sjutra treba da se izjasni o predlogu zakona u kome se predviđaju kazne za one koji osporavaju genocid nad Jermenima za vrijeme raspada Otomanskog carstva.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2012. 18:37h

Predlog zakona, koji je izazvao oštra reagovanja u Ankari, već je usvojio donji dom parlamenta, ali da bi stupio na snagu treba da ga prihvati i Senat.

U njemu se predviđa kazna zatvora od godinu dana i 45 hiljada eura za one koji tvrde da nad Jermenima nije izvršen genocid 1915. godine. U Ankari to uporno demantuju.

Predsjednik Francuske Nikola Sarkozi je uoči sjutrašnjeg glasanja uputio poruku turskom premijeru Redžepu Tajipu Erdoganu u kojoj se ističe da njegova zemlja visoko cijeni odnose sa Turskom i apeluje da se sačuva međusobni dijalog i zajednički interesi nezavisno od ishoda glasanja.

On je istakao da ovo nije napad na Tursku, već pokušaj da se "sačuva sjećanje jermenske zajednice u Francuskoj kako bi joj se pomoglo da izliječi rane koje su otvorene prije skoro sto godina".

U Ankari, koja je već "zaledila" političke i vojne kontakte s Parizom ne prihvataju ovo objašnjenje, pošto smatraju da genocida nikad nije ni bilo.

Bonus video: