Evropski parlament traži mjere protiv bacanja hrane

Evropska komisija procjenjuje da se oko 140 miliona tona hrane baca u smeće svake godine u EU, što iznosi oko 300 kilograma po osobi
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2012. 17:04h

Evropski parlament želio bi da upola smanji bacanje hrane, pa je upozorio da svježa i pakovana hrana koja se svakodnevno baca predstavlja prijetnju životnoj sredinii naporima za smanjivanje globalnog siromaštva, pišu evropski mediji.

Rezolucija o kojoj bi u četvrtak trebali glasati evroparlamentarci, a usvojena je na Odboru za poljoprivredu 23. novembra 2011, poziva Evropsku komisiju i zemlje članice da preduzmu radikalne mjere za smanjivanje bacanja hrane - za 50 odsto prije 2025, da poboljšaju sprovođenje postojećih evropskih i nacionalnih zakona koji nalažu recikliranje biorazgradivog otpada, da postave ciljeve za zemlje članice i proglase 2013. Evropskom godinom protiv bacanja hrane.Evropska komisija procjenjuje da se oko 140 miliona tona hrane baca u smeće svake godine u EU, što iznosi oko 300 kilograma po osobi, od čega je dvije trećine jestivo. U rezoluciji, zastupnici kažu da su takve razine neodržive, te da bi Komisija trebala što prije djelovati."Prvi put jedna evropska institucija postavlja to pitanje i to bi trebalo navesti i druge institucije da djeluju", kazao je Salvatore Karona, parlamentarni izvještač za to pitanje.

Bonus video: