Donald Tusk: Berlin i Pariz ne mogu imati monopol nad Evropom

"To da su kancelarka Angela Merkel i predsjednik Nikola Sarkozi preuzeli kormilo, to je već jasno. Ali to ne smije da se pretvara u trajni politički monopol"
0 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Rzeszow4u.pl
Donald Tusk, Foto: Rzeszow4u.pl
Ažurirano: 19.01.2012. 11:01h

Poljski premijer Donald Tusk upozorio je tokom posjete Italiji da Berlin i Pariz ne mogu da imaju trajni politički monopol nad Evropom, a da pakt budžetske odgovornosti ne smije da postane nekakav ekskluzivni klub, javljaju poljski mediji.

Premijer Poljske, koja je do kraja prošle godine predsjedavala Evropskom unijom, naglasio je da ne treba kritikovati Berlin i Pariz, već da ostale članice Unije treba da budu aktivnije i ne prepuštaju im svu inicijativu u rješavanju krize.

"To da su kancelarka Angela Merkel i predsjednik Nikola Sarkozi preuzeli kormilo, to je već jasno. Ali to ne smije da se pretvara u trajni politički monopol. Ne može Evropa da se prepusti dvijema prijestonicama", rekao je Tusk u intervjuu u italijanskom listu Korijere dela sera.

Pred polazak u Italiju, Tusk je kazao da njegova zemlja možda ne pristupi budućem sporazumu o budžetskoj disciplini ako zemlje EU koje nisu u eurozoni ne dobiju status posmatrača na sastancima ministara finansija eurozone gdje se donose odluke koje će obavezivati kasnije i Poljsku kada pređe na euro.

"Stalo nam je da se ne stvaraju neki ekskluzivni klubovi. Još nisu definisani detalji novog fiskalnog sporazuma, nadamo se otvorenoj formuli koja će omogućiti zemljama koje žele da uđu u eurozonu da učestvuju na njenim sastancima, bez prava glasa o pojedinim dokumentima ali uz mogućnost da doprinose izmjenama", rekao je Tusk.

Poljski premijer ponovio je da za Poljsku ostaje i dalje cilj da pređe na euro.

"Ako euro preživi, mi nismo promijenili mišljenje", kazao je Tusk.

Bonus video: