Njemačka: Kancelarija posljednjeg šefa tajne policije - Štazi - otvorena za javnost

Kada su hrabri građani početkom 1990. pohrlili u Štazijev stožer, spasili su od uništavanja milione spisa o zločinima vrha DDR-a
247 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2012. 10:47h

Bivša radna soba Eriha Milkea, šefa zloglasne istočnonjemačke tajne policije Štazi, od ove nedjelje otvorena je za javnost.

Bivša radna soba jednog od možda najomraženijih Njemaca u istoriji zemlje svježe je renovirana.

Prostorija izgleda upravo onako kako ju je razjarena gomila zatekla 15. januara 1990. godine: crveni tepih, plavi namještaj, mnogo metala, tipični industrijski dizajn DDR-a koji i danas budi znatiželju.

U toj prostoriji je od 1957. do 1989. sjedio zloglasni Erih Milke.

Za razliku od šarolikog interijera, svijet u glavi šefa Štazija bio je uređen po crno-bijelom principu: postojali su samo prijatelji i neprijatelji.

Shodno tome i naziv izložbe, postavljene u nekadašnjoj centrali Štazija, glasi: "Neprijatelj je onaj ko misli drugačije".

Za razliku od šarolikog interijera, svijet u glavi šefa Štazija bio je uređen po crno-bijelom principu: postojali su samo prijatelji i neprijatelji

Kada su hrabri građani početkom 1990. pohrlili u Štazijev stožer u berlinskoj četvrti Lihtenbergu, oni ne samo da su pokazali da više ne strahuju od zloglasnog režima, nego su od uništavanja spasili i milione spisa koji su svjedočili o zločinima vrha DDR-a.

Srce izložbenog prostora čini naravno kancelarija prvog čovjeka Štazija, Eriha Milkea.

Ova prostorija dugo je bila zatvorena za javnost. Zgrada u kojoj se nalazila kancelarija je, kao i mnogi javni objekti DDR-a, bila u prilično lošem stanju, te je cijelo Krilo 1 moralo da se sanira.

Rekonstrukcija ovog objekta i kancelarije su važni zbog suočavanja s istočnonjemačkom diktaturom, kaže za njemački državni radio "Dojče vele" njemački ministar za kulturu i medije, Bernd Nojman.

Većina inventara se ni po čemu ne razlikuje od opreme u brojnim drugim kancelarijama državnog aparata bivše "zemlje radnika i seljaka".

Jedino se ističe telefonski aparat sa velikim crvenim tasterom koji je služio za otvaranje direktne linije prema Centralnom komitetu DDR-a. TV prijemnik marke "Filips" je nasuprot tome djelo industrije "klasnog neprijatelja" sa Zapada.

Posjetioci mogu da obiđu i sobu za sastanke, u kojoj se nalazi i velika karta DDR-a sa "kapitalističkim ostrvom", Zapadnim Berlinom, gdje je Štazi takođe špijunirao, pratio i bilježio.

Galerija

Bonus video: