Bugari i Rumuni izrabljuju Belgiju?

Belgijski državni sekretar za borbu protiv prevara Džon Krombez optužio je bugarske i rumunske radnike koji rade u Belgiji da podrivaju lokalne radnike.
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2012. 18:14h

Džon Krombez, belgijski državni sekretar za borbu protiv prevara, navodi da ti radnici pristaju da rade za manje novca nego što je uobičajeno.

Prvi zadatak novog državnog sekretara biće upravo rješavanje problema koje prave radnici iz Rumunije i Bugarske.

Bugarska i Rumunija su postale članice Evropske unije 2007. godine, ali za njih važe restrikcije u zapošljavanju na tlu Belgije do kraja 2013. godine, što znači da ukoliko žele da dobiju posao u Belgiji moraju da prođu složenu administrativnu proceduru, po čijem okončanju mogu da dobiju radnu vizu.

Mediji navode da je 2011. godine u Belgiji bilo 5.343 Bugara, u poređenju sa 892 koliko ih je bilo 2007. godine. Broj Rumuna tokom tog perioda narastao je sa 5.193 na 23.204.

Doskočili strogim pravilima

Radnici iz Bugarske i Rumunije koji dolaze u Belgiju uglavnom pronalaze posao u građevinskom sektoru, industriji, poljoprivredi ili zdravstvu, a njihov radni status je najčešće dvosmislen, navode belgijski dnevnici i dodaju da Krombez planira da pooštri kontrolu oko zapošljavanja stranih radnika, uključujući i ponašanje poslodavaca.

Belgijski mediji su nedavno izvještavali da Bugari i Rumuni u najvećem broju vrše prevare tako što se u toj zemlji registruju kao samozaposleni, a potom traže novac iz fondova za socijalna davanja.

Na taj način, oni izbjegavaju složenu administrativnu proceduru za dobijanje radne dozvole, potom proglašavaju bankrot i postaju teret belgijskom socijalnom sistemu, koji važi za jedan od najizdašnijih u Evropi.

Belgija je jedna od 10 država članica Evropske unije koja je odlučila prije mjesec dana da će iskoristiti maksimalni period dozvoljen za restirikciju zapošljavanja Bugara i Rumuna na svom tržištu rada, koji ističe 31. decembra 2013. godine.

Pekar, ljekar, apotekar...

Rumunski i bugarski radnici, međutim, mogu da ostvare pravo na pojednostavljenju petodnevnu proceduru za dobijanje radne dozvole u Belgiji ukoliko se odluče za posao inženjera, farmaceuta, arhitekte, dizajnera, medicinske sestre, računovođe, menadžera, građevinskog radnika ili mesara.

Bugari i Rumuni do 1. januara 2014. godine neće moći da rade ni u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Luksemburgu, Malti, Holandiji, Britaniji i Irskoj, dok u ostalih 15 država članica: Estoniji, Finskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Kipru, Švedskoj, Sloveniji, Letoniji, Litvaniji, Španiji, Danskoj, Grčkoj, Mađarskoj i Portugalu mogu da rade bez specijalnih dozvola.

Bonus video: