Italija i Francuska se udružuju protiv Njemačke

„Ukoliko Italijani u doglednoj budućnosti ne vide opipljiv uspjeh kao odgovor na njihovu spremnost na štednju i reforme, biće protesta protiv EU, Njemačke i ECB“, rekao je Monti
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2012. 20:03h

Italijanski premijer Mario Monti je rekao da je njegova zemlja sprovela bolne reforme i da je više ne bi trebalo smatrati „mogućim izvorom zaraze za Evropu“.

On je to izjavio u Berlinu nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je pohvalila njegovu tehnokratsku vladu zbog mjera za obuzdavanje krize u Italiji.

Monti se požalio da nije bilo ustupaka Evropske unije (EU), poput snižavanja kamatnih stopa.

„Evropski kontekst mora postati povoljniji, tako što će blagovremeno omogućiti snižavanje kamatnih stopa i veće integrisanje u EU“, rekao je Monti

„Evropski kontekst mora postati povoljniji, tako što će blagovremeno omogućiti snižavanje kamatnih stopa i veće integrisanje u EU“, rekao je Monti, prenio je Rojters.

On je uoči sastanka upozorio da bi moglo doći do protesta protiv EU i Njemačke ukoliko se Italiji ne oda priznanje za sprovedene reforme.

„Tražim velike žrtve od Italijana,“ rekao je Monti u intervjuu za dnevnik „Velt“. „To mogu činiti jedino ako konkretan napredak postane vidljiv.“

Kazao je da „veoma zreli“ stav Italijana zaslužuje priznanje Evrope da ne mora više da strahuje da je Italija mogući izvor zaraze za Evropu, prenio je BBC.

Merkel je saopštila: „Što se tiče brzine i značaja ovih mjera, mislim da će one ojačati Italiju, unaprijediti ekonomske izglede i sa velikim poštovanjem smo pratili koliko brzo su primijenjene.“

Monti je rekao da su Italijani prihvatili reforme bez dugačkih političkih procedura po kojima je Rim bio poznat.

„Ukoliko Italijani u doglednoj budućnosti ne vide opipljiv uspjeh kao odgovor na njihovu spremnost na štednju i reforme, u Italiji će biti protesta protiv Evrope i protiv Njemačke, te protiv ECB“, rekao je Monti.

Njemačka odavno insistira da je štednja primarna strategija za rješavanje dužničke krize eurozone. Italija se sad pridružila Francuskoj u traženju suptilnijeg pristupa, piše „Špigl“

Njemačka odavno insistira da je štednja primarna strategija za rješavanje dužničke krize eurozone. Italija se sada, međutim, pridružila Francuskoj u traženju suptilnijeg pristupa, piše nedjeljnik „Špigl“.

Berlin je zdušno podržao Montija, profesora ekonomije i bivšeg evropskog komesara, kada je Italija tražila nasljednika Silvija Berluskonija na mjestu premijera.

Monti je učinio ono što se od njega očekivalo i odmah usvojio paket mjera štednje od 30 milijardi eura.

Sada se, pak, čini da je izgubio entuzijazam za mjere štednje. Monti želi da se fond za izbavljenje uveća za stotine milijardi eura, te da eurozona izdaje zajedničke euroobveznice kako bi se zaduženim članicama eurozone omogućilo jeftinije refinansiranje duga.

Monti takođe vjeruje da bi ECB trebalo da igra veću ulogu u davanju potpore zaduženim članicama bloka i stabilizovanju eura. Takođe želi da počne preusmjeravanje sa štednje na promovisanje ekonomskog rasta.

„Špigl“ piše da se to u velikoj mjeri podudara sa spiskom želja francuskog predsjednika Nikole Sarkozija, ali Berlin do sada nije reagovao. Njemačka će, kao najbogatija država bloka, morati da plati veći dio tog računa a Merkel to ne smatra receptom za popularnost u Njemačkoj.

Ona će radije, navodi „Špigl“, rizikovati pogoršanje odnosa sa njenim partnerima u EU.

Merkel je do sada uglavnom uspijevala da blokira, ili barem odloži, Sarkozijeve predloge

Ona je do sada uglavnom uspijevala da blokira, ili barem odloži, Sarkozijeve predloge.

Sada, pak, pošto se Italija, treća po veličini ekonomija EU, pridružila Francuskoj, to će joj biti teže, ocjenjuje njemački list.

Merkel zadovoljna italijanskim planom štednje

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da osjeća "veliko poštovanje" prema planu oštrih ekonomskih reformi u Italiji i da će se toj zemlji "isplatiti" njihovo sprovođenje, javlja Tanjug.

"Kad je riječ o brzini i suštini tih mjera, mislim da će one ojačati Italiju i poboljšati izglede za budućnost njene privrede, a mi sa velikim poštovanjem posmatramo kako se one brzo sprovode", rekla je Merkelova poslije sastanka sa italijanskim premijerom Mariom Montijem, prenijela je agencija AFP.

"Mislim da će se napori italijanske vlade isplatiti i od početka govorim da bismo trebali veoma blisko da sarađujemo", istakla je njemačka kancelarka.

"Mislim da će se napori italijanske vlade isplatiti i od početka govorim da bismo trebali veoma blisko da sarađujemo", istakla je Merkel

Monti je poslije sastanka sa Merkelovom izjavio kako se nada da će "primjena odgovarajućih mjera rezultirati sniženjem italijanskih troškova zaduživanja". Ti troškovi već neko vrijeme ne padaju ispod sedam odsto, što se smatra neodrživo visokim nivoom.

Jutros prije sastanka italijanski premijer je u intervjuu za njemački dnevnik "Di velt" upozorio da bi u njegovoj zemlji moglo da dođe do "antievropskih" protesta ukoliko italijanski napori za sprovođenjem reformi ne budu prepoznati.

"Problem je u tome što uprkos našim žrtvama, nismo dobili ništa zauzvrat od Evropske unije, kao što je pad kamatnih stopa. Nažalost, moramo priznati da naše reformske politike nisu naišle na priznanje i razumijevanje u Evropi koje zaslužuju", rekao je Monti u intervjuu.

Galerija

Bonus video: